Dimecres
01.10.2014
10:31
Les 'preguntes bàsiques' del procés català, respostes per al-Jazeera
La cadena àrab publica un article amb els elements bàsics per a entendre l’independentisme a Catalunya
Partint del torcebraç obert aquesta setmana entre el govern i el Tribunal Constitucional espanyols, d'una banda, i el govern català, d'una altra, respecte a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre, el periodista Philip J. Victor comenta a 'Catalonia: Explaining the independence referendum' les 'qüestions bàsiques rere el moviment independentista català'.
Ho fa en format de preguntes i respostes. L'embranzida independentista actual, el periodista l'explica 'per causa d'un gran nombre de temes, els més destacats dels quals són el cultural i l'econòmic'. Sobre el suport social de l'independentisme, fa referència a l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de l'abril passat, i afegeix les dades d'un sondatge de Metroscopia en què el vot pel sí-sí disminuiria si la independència signifiqués la sortida de Catalunya de la UE.
Respecte a l'oposició del govern espanyol a la consulta, l'article recull les paraules del president Mariano Rajoy segons les quals 'divideix els catalans' i 'els separa d'Europa'. També comenta els repetits arguments de Madrid que el procés català topa amb la constitució espanyola i que 'qualsevol decisió sobre la sobirania nacional requereix la consulta i l'aprovació de la majoria dels espanyols'.
El periodista apunta un altre motiu d'oposició del govern espanyol, tot i que mai no és explicitat des de Madrid: 'Espanya patiria un cop econòmic molt significatiu si Catalunya —que representa el 20% de l'economia de l'estat— esdevingués independent.' I citant un article de New Republic, rebla: 'Un estat català separat devastaria econòmicament Espanya.'
L'article d'al-Jazeera es tanca amb les semblances i diferències entre els referèndums català i escocès. Si bé l'experiència escocesa ha generat esperances entre els favorables a la independència de Catalunya, també es reconeix que el referèndum d'Escòcia no era prohibit per Londres, com sí que passa a Catalunya. En aquest sentit, Victor recupera una frase del president Artur Mas: 'Escòcia ha estat una gran lliçó de democràcia.'
Més notícies:
El procés d'independència, dia a dia, a la premsa internacional
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada