dissabte, 4 d’octubre del 2014

Santiago Vidal: «És perfectament legítim no obeir una llei»

Santiago Vidal: «És perfectament legítim no obeir una llei»

El jutge de l'Audiència de Barcelona explica a Avià els principis de la futura Constitució catalana

Vidal afirma que la decisió del TC de suspendre cautelarment la Llei de Consultes “és una situació transitòria”

| ND 03/10/2014 a les 22:24h
 
La sala de l'ateneu d'Avià està plena amb prop de 400 persones Foto: Aida Morales

El magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal està convençut que el proper 9 de novembre els catalans decidiran el seu futur, i que els camins per fer-ho són legals. Ho ha exposat en una conferència organitzada per l'associació Avià per la Independència, on ha deixar clar que “és perfectament legítim no oberir una llei”, en aquest cas, la Constitució espanyola. 
 
I és que la majoria dels països colonials que s'han separat al llarg del segle XX de l'estat matriu ho han fet així, “trencant la legalitat del país que tenien”, ha assegurat. En aquest sentit, Vidal ha afirmat que els catalans han esgotat tots els camins que té la Constitució per canviar-la, i la resposta de l'Estat espanyol sempre ha estat la mateixa. 
 
Per això, el jutge ha afirmat rotundament davant de les prop de 400 persones que omplien l'ateneu d'Avià que el proper 9 de novembre es convocaran els catalans a les urnes malgrat la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional de la Llei de Consultes: “Anirem a votar; no n'heu de tenir cap dubte. Però com?”. 
 
Davant d'aquesta pregunta, Vidal ha exposat les possibles situacions prèvies que es poden produir. Segons ha dit, la primera seria que el TC demostrés "que és imparcial" i dictés una sentència favorable als recursos del Govern català. La segona contemplaria que l'alt tribunal no es pronunciés i, per tant, Mas podria convocar la consulta d'acord amb la llei catalana. El TC també podria dictar contràriament a la Llei de Consultes i, finalment, el Govern de la Generalitat o la majoria parlamentària podria desconvocar la consulta i, de facto, convocar eleccions plebiscitàries. No obstant això, “qualsevol de les situacions seria més del que tenim ara”, ha sentenciat.
 
Fins el 2017
 
Després d'això, i si els catalans decidissin votar el doble sí, el procés per crear un Estat català no finalitzaria fins el 2017. Segons ha indicat, a partir del 2015 s'hauria -com diu la Convenció de Ginebra- de començar una negociació amb l'Estat espanyol per discutir els termes de la secessió. En el cas que Espanya no volgués, s'hauria de demanar la mediació internacional, un fet que “aniria prou bé”, tenint en compte que “l'Estat espanyol sempre incompleix les seves promeses”.
 
El 2016 seria un any per pactar amb la comunitat internacional i, finalment, no seria fins el 2017 quan el Parlament català s'hauria de disoldre i convocar unes eleccions que acabarien suposadament amb la proclamació d'una republica.
 
El jutge Vidal també ha donat algunes idees de com seria la nova Constitució catalana que un grup de magistrats i doctors en dret constitucional estan elaborant. Segons ha dit, estableix que cap grup polític pugui tenir la majoria absoluta al Parlament. La Constitució garantirà la separació real de poders. La llengua oficial serà el català. També s'instauraran referèndums revocatoris. I finalment, una proposta trencadora amb l'ordre actual: es prohibiran els indults i els aforats.
 
El magistrat ha remarcat la situació “única” que està vivint Catalunya, un context que mai ningú s'hagués imaginat fa cinc anys, ha dit. Per això, ha animat tothom a actuar perquè “segurament els que estem en aquesta sala, potser els nostres fills o nets sí, però nosaltres no tindrem cap altra oportunitat com aquesta”.
 
El magistrat Santiago Vidal exposant les seves tesis Foto: Aida Morales

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada