dijous, 23 d’octubre del 2014

L'empresari independentista surt finalment de l'armari

L'empresari independentista surt finalment de l'armari

Més de 600 empresaris s'apleguen a Barcelona per proclamar que "S'ha acabat el temps d'intentar canviar Espanya", en paraules de l'exconseller Antoni Castells

"No ens fan por les decisions del poble català", proclamen

|  ND 22/10/2014 a les 20:50h
 
El portaveu de Creiem en Catalunya, David Poudevida, durant l'acte Foto: ACN
 
Del 22 de març de 2007 al 22 de d'octubre de 2014 han passat exactament set anys i mig. Set anys de vertigen. Llavors, el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB) Germà Bel instruïa un nodrit grup d'empresaris catalans sobre la necessitat d'un aeroport intercontinental en un acte massiu a l'IESE. Avui, el mateix Germà Bel també instruïa un nodrit grup d'empresaris sobre el model político-econòmic espanyol i proclamava: "Tot això no ens convé." L'exconseller d'Economia Antoni Castells, reblava: "S'ha acabat el temps d'intentar canviar Espanya. Perquè en l'era de la globalització econòmica és més necessari que mai tenir poder polític, i ens correspon només a nosaltres decidir el nostre futur."

Set anys i mig són relativament pocs anys en la vida d'una persona. I són no-res en la vida d'un país. Però durant aquests set anys i mig, l'empresariat català ha fet un tomb clau. De reclamar que l'Estat actuï de tal o qual manera a Catalunya, ha passat a reclamar la necessitat d'un Estat propi en l'acte organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya. "Qualsevol empresari, directiu o emprenedor sap que hi ha una norma indiscutible, i és que les oportunitats s'han d'aprofitar. I ara a Catalunya en tenim una i de molt gran que no podem deixar passar de cap manera", assegurava el portaveu de la plataforma, David Poudevida.

Entre l'auditori que escoltava les reflexions de Bel, Castells i Poudevida no hi acabava d'haver cap dels noms habituals dels fòrums empresarials estàndards. Sí que hi havia "sospitosos habituals" com Eliseu Climent i Elisenda Paluzie -o, fins i tot, els republicans Josep Huguet i Xavier Vendrell-, però els més de 600 empresaris, emprenedors, professionals i directius d'empresa diversos que omplien la sala eren una mostra significativa del teixit empresarial del país, conformat per mil i una petites i mitjanes empreses.

"Improbable que bombardegin Barcelona"

L'exconseller Castells ha dissertat sobre l'origen històric del catalanisme, tenint clar que "economia i política sempre han anat de la mà a tot arreu, i es condicionen mútuament". A partir d'aquesta premissa, ha afirmat: "l'Estat espanyol era incapaç de fer polítiques en el seu territori econòmicament més dinàmic, i d'aquí en va sorgir el catalanisme polític, que volia transformar l'Estat espanyol." Ara, després de 150 anys d'intentar-ho, Castells conclou: "El model econòmic d'Espanya és simplement contrari als interessos de Catalunya. Ara, els espanyols sabran quin model els convé, perquè l'objectiu de transformar l'Estat espanyol ha deixat de formar part de la zona central del catalanisme."

Castells ha parlat sense embuts, apuntant que el moment polítc actual afavoreix les demandes polítiques del catalanisme, sobretot perquè "és improbable que el mètode de resolució habitual del problema sigui bombardejant Barcelona cada 40 anys". "Ara hi ha Europa i hi ha democràcia", ha emfasitzat. "Mai havíem estat tan forts com ara", ha sentenciat.

Tot amb tot, també ha fet una crida a la calma política perquè les demandes del catalanisme arribin a bon port. "Quantes vegades el país s'ha deixat endur pel rampell?", s'ha preguntat. "Aquesta és una batalla de llarga durada. La no-celebració de la consulta no és un fracàs, és una etapa més en un pols que continua. Cal no equivocar-se d'adversariRepassem el nostre passat, veurem quants cops hem caigut en l'esbravada", ha receptat.

Bel: "Volem?"

El catedràtic Germà Bel, al seu torn, ha centrat la seva intervenció en el model econòmic de l'Estat espanyol. "Els països fracassen quan es creen monopolis, s'enquisten els poders, els que són dins defensen les seva posicoins de privilegi i els de fora són deixats fora... Esta és la via per la que els països fracassen, i esta és la via d'Espanya. Tot això no ens convé", ha assegurat.

En contraposició, ha posat com a exemple les economies danesa i holandesa, "obligades a adaptar-se al món" a causa de la seva mida reduïda. "Tenen una bona educació, flexibilitat i bones infraestructures. I governs al servei dels ciutadans, que eviten posicions atrinxerades que bloquegen la innovació", ha ressaltat, apuntant que aquesta és "la mateixa dinàmica que vol Catalunya". "La pregunta important és si volem", ha acabat engaltant a l'auditori.

"Ens mantindrem al costat del que vulgui el poble"

Poudevida ha clos l'acte llançant un missatge de compromís de l'empresariat amb el país. "Hi hem estat sempre compromesos, i hi continuarem estant. Els empresaris sempre hem estat al costat del país quan ha estat necessari, donant suport als reptes que la història ens ha anat plantejant. Estem convençuts que aquesta actitud es mantindrà."

I tot plegat perquè, sobretot, "per a moltes empreses el mercat ja és, i ho serà cada cop més, el món, tot el món". Per tant, "no ens ha de fer por cap decisió que la societat catalana pugui prendre respecte al seu futur, perquè els empresaris estem avesats al canvi, a la detecció d'oportunitats i a la creació de somnis", ha sentenciat. "Passi el que passi, decideixi el que decideixi el poble de Catalunya, els empresaris ens mantindrem al seu costat amb naturalitat i confiança", ha conclòs.
 
Xavier Vendrell i Jordi Turull conversen davant de Carme Forcadell i Joan Rigol, a la fila zero de l'acte Foto: Bernat Ferrer / Nació Digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada