divendres, 8 de maig del 2020

S’Àmfora, un projecte pioner en la criança de vi en àmfora sota l’aigua del mar

S’Àmfora, un projecte pioner en la criança de vi en àmfora sota l’aigua del mar

Afirmen que l’evolució dels vins sota l’aigua en moviment i amb la pressió de la profunditat de fins a 8 metres, és molt més ràpida que al celler

VADEVI

S'Ànfora s'ha presentat en societat a través d'Internet
S'Ànfora s'ha presentat en societat a través d'Internet | M.R.F.

Han estat prop de 4 anys de proves i finalment aquest s’ha presentat en societat S’Àmfora. Això sí, ha estat una presentació atípica a través de videoconferència en la que els tres impulsors d’aquest projecte l’han pogut explicat en ple confinament per la pandèmia del coronavirus.

Diego Durant, viticultor i responsable de Trosset de Porrera, Xavier Belda, mariner mercant i Jaume Bages, amant del vi, amics els tres des de fa temps, van començar l’any 2016 un projecte conjunt de criança submarina sota l’aigua del mar de vins embotellats en àmfores.

S'Ànfora, són vins del Priorat que es submergeixen sota l'aigua del mar

No són els primers en comprovar que el moviment de l’aigua del mar i la pressió de 8 metres de profunditat suposa una evolució diferent però sí que són pioners en submergir vi envasat en petites àmfores que són les que després arribaran al consumidor.

La idea va sorgir perquè Diego Duran ja fa més de 15 anys que una part de la producció del seu vi Olim es cria sota l’aigua, en aquest cas aigua dolça i tranquil·la a una bassa de casa seva, però volien anar una mica més enllà.  En tots aquests anys de proves el que han comprovat és que la criança sota l’aigua del mar fa que l’evolució del vi sigui molt més ràpida i li confereix unes característiques que amb la criança normal al celler no s’aconsegueixen fins després de molts anys.

Durant molt de temps van buscar un ceramista que els fes les àmfores i imitant el format romà amb el que viatjaven els vins arreus de la mediterrània han aconseguit un envàs que emula aquells gran recipients, però en aquesta ocasió amb una capacitat com la d’una ampolla, 750 ml. Amb la base acabada en punta i dues anses. L’interior s’ha vitrificat per evitar l’absorció del líquid i el coll s’ha adaptat al d’un tap de suro estàndard.

S'Àmfora, vins criats sota l'aigua del mar
S'Àmfora, vins criats sota l'aigua del mar | Cedida

Així agafen el vi Olim de la DOQ Priorat que elabora Diego Duran a Porrera, una carinyena 100%. L’embotellen a mà perquè no hi ha embotelladores que admetin el format de l’àmfora i el lacren amb cera. Per evitar que l’aigua pugui fer malbé la lacra, hi posen un caputxó protector, col·loquen les àmfores en gàbies i les submergeixen sota l’aigua del mar. L’última remesa a l’alçada del Delta de l’Ebre, on hi passaran entre 5 i 9 mesos abans de treure-les.

De moment és un projecte petit, de l’última remesa només se n’han fet 150 àmfores, el que el fa un producte del tot exclusiu que de moment es ven a través del seu web.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada