dilluns, 3 de setembre del 2018

Un any de l'aprovació de les lleis que no van servir per desconnectar Catalunya

Un any de l'aprovació de les lleis que no van servir per desconnectar Catalunya

Els dies 6 i 7 de setembre de 2017 el Parlament vivia dues sessions maratonianes i de molta tensió a l'hemicicle que van simbolitzar l'inici del xoc amb l'Estat

El Parlament aprova la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República
El Parlament aprova la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República | Jordi Borràs
Els dies 6 i 7 de setembre farà un any de l'aprovació de les lleis de la Transitorietat Jurídica i el Referèndum de l'1-O. Dues normatives que el Parlament va aprovat just en l'inici del curs polític 2017-2018, i que havien de servir per desconnectar Catalunya de l'Estat, en cas que el 'sí' superés el 'no' en el referèndum de l'1-O. Dues jornades maratonianes al Parlament, amb molta tensió -dins i fora l'hemicicle- i incertesa, que van simbolitzar l'inici del xoc amb l'Estat. L'executiu espanyol de Mariano Rajoy i el Tribunal Constitucional (TC) van actuar d'urgència per aturar l'aplicació de les anomenades lleis de la desconnexió. Al seu torn, el Govern de Carles Puigdemont i la majoria parlamentària de JxSí i la CUP van defensar la vigència de les dues normes aprovades a la cambra. La Fiscalia va anunciar de seguida que es querellaria contra tots els membres de l'executiu català pel decret de convocatòria del referèndum.
Dia 6
 
 
A primera hora del matí JxSí i la CUP van registrar una sol·licitud a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè la Mesa admetés a tràmit la llei del Referèndum. A les 9:45 hores s'admetia a tràmit la norma de l'1-O, gràcies als 5 vots a favor de JxSí i CSQP. Minuts després Cs i PSC demanaven que el Parlament reconsiderés aquesta admissió a tràmit -poc després s'hi afegiria el PPC-, a més de demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el contingut de la norma. Just en l'inici de la sessió plenària, la portaveu parlamentària de JxSí, Marta Rovira, i la de la CUP, Anna Gabriel, van invocar l'article 81.3 del reglament per alterar l'ordre del dia del ple, i incloure-hi la votació de la proposició de la llei del Referèndum.
 
 
El ple començava amb una tensió que es mantindria tot el dia -i la nit. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va haver d'aturar la sessió fins en cinc ocasions al llarg de la jornada per reunir de manera extraordinària la Mesa i la Junta de Portaveus per resoldre les diverses reconsideracions de Cs, PSC i PPC sobre l'aplicació de l'article 81.3 del reglament, que permet l'alteració de l'ordre del dia, i pels dictàmens de l'oposició al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). A més, PSC i PPC van presentar recursos d'empara al Tribunal Constitucional (TC). A mig matí, mentrestant, el president espanyol, Mariano Rajoy, signava un incident d'execució de sentència contra l'admissió a tràmit de la llei de l'1-O.


Matí al Parlament de Catalunya abans de l'aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica
Matí al Parlament de Catalunya abans de l'aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica | Jordi Borràs

 
A la tarda la Fiscalia i Vox es querellaven contra els membres de la Mesa que havien aprovat una admissió a tràmit de la llei del Referèndum que Rajoy impugnaria minuts després. Al mateix temps, les acusacions de "filibusterisme" eren una constant entre els partits al Parlament. A les 21:15 -set hores més tard del previst- la cambra aprovava la llei de l'1-O amb el vot de JxSí i la CUP, i l'abstenció de CSQP. Cs, PSC i PPC van protestar marxant del ple i negant-se a participar de la votació. Els parlamentaris populars van deixar als seus escons banderes catalanes i espanyoles, que la diputada Martínez (CSQP) va retirar. A les 21:50 Arrimadas anunciava una roda de contactes amb els grups per impulsar una moció de censura contra Puigdemont, estratègia que acabaria sense cap suport.
 
 
A les 22:30 el president del Govern signava i promulgava la llei de l'1-O, i el BOPC publicava la norma, que va entrar en vigor a les 23:13 hores de la nit, un cop el DOGC la va publicar. A les 23:27 Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de consellers van signar el decret de convocatòria de l’1-O. Ja a quarts d'una de la matinada, JxSí i la CUP registraven una petició perquè la Mesa admetés a tràmit la llei de Transitorietat. Poc abans de les 2:00 hores el Govern cridava a la participació de l'1-O a través d'un anunci institucional i activava la web oficial del referèndum.
 
 
Dia 7
 
 
El matí del 7 de setembre començava amb la pressió del PDeCAT per ajornar l'aprovació de la llei de Transitorietat enfront les reticències d'ERC i la CUP. Puigdemont i Junqueras van haver d'intervenir per consensuar un calendari. A la tarda el ple es reprenia amb el mateix esquema que el dia anterior: JxSí i la CUP van demanar de nou que s’alterés l’ordre del dia per incloure el debat i votació de la llei de Transitorietat, i Forcadell va atendre la demanda. Des de la Moncloa, Rajoy prometia fer "tot el necessari" per impedir l'1-O.

Matí al Parlament de Catalunya abans de l'aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica
Els diputats de PSC i PP protesten al Parlament | Jordi Borràs

 
Al Parlament el ple es tornava a encallar per diverses reunions de la Mesa i la Junta per debatre les reconsideracions de l'oposició. A mitja tarda, els diputats de Cs, PSC i PPC ovacionaven el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, en carregar contra el Govern, en una de les imatges més recordades d'aquella jornada. Ja de nit, el ple aprovava l'alteració de l’ordre del dia per incloure el debat i la votació de la llei de Transitorietat -després de quatre suspensions de la sessió.
 
 
A les 21:45 el TC suspenia la llei i la convocatòria del referèndum i, a les 00:15, el Parlament aprovava la llei de Transitorietat, després de gairebé 15 hores més de ple. Els vots de JxSí i la CUP van permetre aprovar la norma "suprema" que establia el pas de la legalitat espanyola a la catalana. Cs, PSC i PPC van repetir l’esquema de la votació de la llei del Referèndum i no van participar-hi en abandonar el saló. CSQP hi va votar en contra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada