Viquipèdia
La Viquipèdia en català celebra 15 anys superant el mig milió d'articles
L’informàtic andorrà Daniel José Queraltó va ser el primer en publicar un article en la segona versió, després de l'anglès, de la popular enciclopèdia col·laborativa
És la dissetena edició amb més entrades i la de major qualitat
La Viquitrobada 2015 reuneix un centenar d'usuaris i editors a Girona
Cristina Garde-Nd | 16/03/2016 a les 15:42h
Especial: Nació Data
Portada de la Vikipèdia, el dia que celebra 15 anys
Era un 17 de març del 2001. L’informàtic andorrà Daniel José Queraltó –que més tard, el 2013, va ser reconegut amb el Premi Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla– va escriure una petita definició d’àbac, una calculadora manual amb boles que corren d’una banda a una altra i que serveix per fer càlculs aritmètics senzills. Era la primera vegada que es publicava un article a la Viquipèdia en català, que havia nascut un dia abans, ara fa 15 anys.
“És molt important tenir una obra de referència d'aquestes característiques en català, no només per demostrar que és una llengua viva i adaptada als nous temps, sinó també de cara a l’exterior, per situar la nostra llengua al món”, explica David Parreño, un dels principals editors d’aquesta eina de consulta. De fet, després de la versió en anglès, la següent versió que va publicar primer va ser la catalana.
Per celebrar el quinzè aniversari, els “viquipedistes” d’arreu –amb aquest nom es coneix als autors que alimenten l’enciclopèdia digital col·laborativa- es van proposar arribar abans de la data de celebració als 500.000 articles publicats. Això suposava fer 50.000 aportacions, el mateix nombre d'articles que es van publicar en els primers cinc anys de vida de la Viquipèdia, una xifra que volien assolir durant el 2015 i a la qual, finalment, han arribat en poc més d’un any. Ho van aconseguir divendres passat i dissabte van organitzar un dinar per fer festa grossa.
NOMBRE D'ARTICLES PUBLICATS A LA VIQUIPÈDIA EN CATALÀ
Nombre d'articles publicats
"Viquipedistes", una comunitat consolidada
Fites a celebrar, a banda dels 500.000 articles publicats, els “viquipedistes” en tenen unes quantes més. Actualment, per exemple, és la dissetena versió amb més articles publicats, segons l’Informe de la Plataforma per la Llengua 2015, tot un èxit si es té en compte el nombre de parlants del català en comparació amb d’altres llengües.
A més, la versió en català pot celebrar estar en el lloc 23è en nombre de “viquipedistes”, per sobre de la versió grega o la danesa. N’ha tingut, al llarg d’aquests 15 anys, 1.765 editors, que han participat sempre de forma desinteressada. “Un dels nostres principals reptes és el forat de gènere: entre un 10-20% de les editores són dones, i el mateix percentatge per biografies de dones. Casualment, i és de justícia, l'article 500.000 és fet per una dona sobre una dona”, argumenta Parreño.
Aquesta comunitat consolidada celebra anualment “viquitrobades”, on s’avaluen i es discuteixen els objectius de la Viquipèdia –l’última va ser a Girona–; periòdicament també munta “viquimaratons”; i, puntualment, organitza campanyes per omplir de contingut l’enciclopèdia amb articles sobre temes concrets.
Però l’impacte de la Viquipèdia en català no només es mesura en xifres. Tot i que, com explica Parreño, “no ha estat fàcil fer créixer el projecte, en situació de desavantatge al costat de llengües amb molts més parlants”, segons l’índex que en mesura la qualitat, la versió en català es manté en el primer lloc d’un total de 290 llengües amb 839 articles destacats. També ha rebut diversos reconeixements, com ara el Premi Nacional de Cultura el 2014 o el Premi Pompeu Fabra el 2012 en la categoria de comunicació i noves tecnologies.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada