diumenge, 31 de gener del 2016

El "Big Bang" de l'independentisme

El "Big Bang" de l'independentisme

Òmnium Cultural, acusada ara de servir com a via de finançament per a CDC, va protagonitzar el 2002 el primer gran enfrontament entre les famílies convergent i republicana


Jordi Porta, el president que va encapçalar la renovació d'Òmnium el 2002.
Jordi Porta, el president que va encapçalar la renovació d'Òmnium el 2002.   |   Ò.C.
Òmnium Cultural s'ha trobat aquests dies a l'ull de l'huracà mediàtic per unes informacions que apuntaven que hauria rebut tot de donacions destinades a finançar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) d'amagat. El líder del PP Català (PPC), Xavier García-Alibol, ha arribat a assegurar que l'entitat és "una branca de CDC". Un relat, el del finançament i el de l'acusació popular, que, en cas d'acabar sent cert, quadraria poc amb la història de l'entitat. I és que, el 2002, Òmnium va ser l'escenari de la primera gran batalla entre les dues grans famílies de l'independentisme, i que va acabar decantant-se no precisament del cantó de CDC.
Acabat l'any olímpic, i l'exitosa campanya Freedom for Catalonia, l'actual líder de Democràcia i Llibertat (DL) a Madrid, Francesc Homs, va intentar una renovació d'Òmnium Cultural des de dins. "Vam fer la reflexió de què calia fer a partir de llavors, ja què teníem la voluntat de continuar fent activisme, fent campanyes… I una via era Òmnium", exposa. "Però aquest intent no va reeixir. Organitzàvem unes jornades cada divendres, sobre nacionalisme, vam promoure una campanya per retirar monedes amb l'efígie de Franco que encara eren de curs legal… Però Millàs ens va avorrir. Tot era molt difícil, tot ho volia tutelar, tot li semblava malament…"

I és que l'Òmnium Cultural dels 90 no tenia res a veure amb l'actual. L'entitat s'havia anat anquilosant i havia perdut tota l'empenta originària sota la presidència de Josep Millàs, càrrec que ostentava des del 1986. Amb la voluntat de renovar-la des de dins, qui més endavant va ser un dels màxims col·laboradors d'Artur Mas, David Madí, va posar-se a la junta de l'entitat, però també sense èxit. Nét de Joan Baptista Cendrós, un dels fundadors de l'entitat, explica: "El meu vincle amb Òmnium és de sempre. Jo entro a la junta cap al 95 ó 96, visc l'etapa final d'en Millàs, molt decadent, i ho deixo quan m'incorporo a Govern."

L'entitat, amb un cens oficial -tot i que gens posat al dia- de 15.000 socis, anava totalment a la deriva. I això se n'adonaven tant Homs, com Madí, com multitud de juntes locals que l'entitat tenia arreu del país. El llavors president d'Òmnium a l'Anoia, Josep Maria Palau, explica: "La gent del Bages, amb en Joan Badia, la d'Osona, amb l'Ignasi Casadesús, la de Lleida, amb en Josep M. Forné, del Maresme, amb en Toni Civit, la de Sabadell, amb Carme Forcadell... ens vam anar trobant i vam adonar-nos que el nostre diagnòstic era compartit. Calia un canvi, i estàvem convençuts que podíem tombar Millàs." Tots plegats van configurar l'anomenada XOC, Xarxa d'Òmnium Cultural, que va esdevenir un veritable contrapoder intern a les inèrcies immobilistes.

I és que en aquesta XOC també hi era qui va encapçalar la llista de Junts pel Sí (JxSí) a les eleccions del 27-S per Lleida, Josep Maria Forné. "Òmnium Cultural a Lleida tenia molta vitalitat, però allò era un regne de taifes. En Millàs no tenia cap estratègia per al conjunt de l'entitat, i els de comarques ens vam anar trobant i realitzant una anàlisi comuna", exposa.

Però va arribar un moment en què la XOC va adonar-se que, en solitari, no tenia prou força per tombar Millàs. Tenia molta presència arreu "del territori", però els faltava penetració a Barcelona ciutat. I els van trobar amb dos col·lectius que també havien arribat a la conclusió que calia renovar Òmnium. Però que no eren els d'Homs i Madí.
Primer assalt fallit

Qui més endavant seria vocal de la junta, el politòleg Roger Buch, explica: "D'una banda hi havia la plataforma L'Esbarzer, que es reunia amb tot de personalitats com Jordi Porta, Salvador Cardús, Miquel Sellarès…, en un grup que ens dèiem La Mata de Jonc, i que ens trobàvem justament a la Fundació Jaume Bofill que presidia Porta. El debat de renovar Òmnium era recorrent en l'independentisme, però ningú no ho acabava de fer. En aquell moment, l'Obra Cultural Balear (OCB) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) passaven per un moment de mobilitzacions molt intenses, i des d'aquí bavejàvem." I aquest col·lectiu es va trobar amb un altre, agrupat a l'entorn de l'Associació Catalana de Professionals (ACP), conformada sobretot per exintegrants del Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) que havien acabat la seva etapa universitària.

"Hi va haver un moment en què aquests tres col·lectius es van trobar i es van posar d'acord. Tothom ho deia, però ningú no ho feia. La XOC va formular l'encàrrec als 'barcelonins' de buscar un candidat per anar a eleccions, i aquest va acabar sent Jordi Porta", exposa Buch. Naixia la llista Òmnium 21.

Palau coincideix plenament amb aquesta explicació: "Teníem programa, teníem gent a totes les comarques, i vam decidir que havíem de plantejar batalla a Barcelona, on hi havia el sector més afí a CDC que volia continuar amb en Millàs. Jordi Pujol encara manava, i molt, i era amic de l'ànima de Millàs. Per això vam adonar-nos que ens faltava un candidat."

I és que l'articulació d'aquesta candidatura alternativa no va agradar gens ni mica a Convergència, asseguren d'altres veus dels llavors "renovadors", que veien l'ombra de Jordi Pujol al darrere de la campanya de Millàs. Una ombra personificada en Francesc Homs i David Madí, molt concretament. Ells, però, neguen la major. "Prou feina tenia al Govern com a director general d'Afers Interdepartamentals, la pugna amb Unió...", sentencia Homs. "No necessàriament hi havia Jordi Pujol darrere de Millàs, això va ser molt una iniciativa seva", prossegueix.

Fos com fos, Millàs va pretendre aferrar-se a la cadira. "Ell deia que quan marxés Pujol, ell marxaria...", apunten des del seu entorn. I la batalla es va saldar sense cap guanyador clar. Porta va guanyar en vot presencial, però el vot delegat aportat per Millàs va decantar la balança a favor seu, se'l va acusar de frau, hi va haver impugnacions... Finalment, Millàs va acabar dimitint, i amb l'acord que es reformularien els estatuts i que es convoquessin nous comicis.

En qualsevol cas, el 17 de novembre d'aquell mateix any es van tornar a posar les urnes, i Porta es va enfrontar a l'activista Josep Espar Ticó, un dels fundadors de CDC. En aquesta nova batalla, Homs i Madí sí que asseguren que hi van ser presents.
El duel Porta-Espar Ticó

"Diversos sectors de CDC van creure que ERC estava al darrere de la candidatura de Porta, i tenien por que Òmnium passés a mans de qui no controlaven. Preferien una entitat controlada i fluixa que una que no tinguessin controlada, i interpretaven la nostra jugada com una traïció", asseguren des de l'entorn de Porta. "El pinyol pujolista va fer pinya quan va veure que es començaven a remoure les coses", assevera Palau. Tot amb tot, ja en aquell moment, Òmnium 21 recalcava que Miquel Esquirol, militant històric de CDC, formava part de la candidatura de Porta, i que tenia el suport de gent com Josep Rull, Antoni Vives, Carles Campuzano, Albert Batalla… Tot amb tot, en la repetició dels comicis, "a la gent de CDC que ens havia donat suport públic contra Millàs, llavors els van dir que no. Els van fer quadrar".

Retirat Millàs de la primera línia, Madí exposa obertament: "Espar Ticó podia ser una figura de consens, però no s'hi van avenir. I és que aquella batalla no era més que un dels prolegòmens del que després culminaria en el Tripartit."

De fet, aquesta lectura política és compartida per més gent. "El discurs predominant era el d'acabar amb el pujolisme que representava en Millàs. Aquesta guerra civil es va reproduir després a la Generalitat, amb el Tripartit, però és que ja havia tingut una escaramussa prèvia a la Universitat, entre la FNEC i el BEI", contextualitza un dels llavors afins a Espar Ticó. "Havíem intentat convèncer Millàs que tanqués la seva etapa i obrís foc nou, però és evident que no ens en sortim amb l'intent de reforma per dins. I vèiem que Millàs era un tap, però vam interpretar també que la candidatura de Porta era de partit", hi afegeixen.

Tant Palau com Buch rebutgen obertament la crítica que la candidatura de Porta fos ideada per ERC. "No hi havia un pla previ, cap directiu de cap partit... En aquell moment es va donar una combinació de gent d'ERC i convençudament independentista, gent convergent també convençudament independentista, algun socialista independentista... hi havia una gran pluralitat de gent que creia que feia falta un canvi", sosté Palau. "És cert que, en paral·lel, ERC organitzava reunions sobre l'assumpte, però des de la candidatura no hi vam mantenir mai contacte", defensa, i situa la batalla en un altre pla: "Allò va ser una lluita de l'independentisme modern contra el catalanisme arnat."

En aquesta segona confrontació, Homs assegura que s'hi va implicar per la relació que tenia amb Espar Ticó, però defugint el paper cabdal que li atribuïen des de la candidatura renovadora. "Jo havia format part del Grup d'Estudis Nacionalistes (GEN), amb en Raimon Galí, l'Espar Ticó, Joan Sales, mossèn Ballarín, Ramon Tremosa, Joan Capdevila, en Triadú... Per tant, m'implico en la candidatura per coneixement personal", exposa Homs. Tot amb tot, va ser una implicació light, defensa, en tant que també tenia molta relació amb Porta. "Triar entre Porta i Espar era com triar entre el pare i la mare, jo no em podia enfrontar amb en Porta...", sosté, recalcant que la batalla principal -tant ell com Madí- la tenien al Govern. I a la federació, en un moment en què Pujol havia de designar el seu successor, que tant podia ser Artur Mas com Josep Antoni Duran i Lleida.

Finalment, Porta va acabar imposant-se amb el 50,1% dels vots. Espar Ticó en va sumar el 43,5%, i un tercer aspirant, Josep C. Vergés, va quedar-se amb el 6,2% del total. En saber-se els resultats, el llavors portaveu d'ERC al Parlament, Josep Huguet, va proclamar: "Aquest és el primer capítol del post-pujolisme en el món cultural."

Palau, actual líder d'ERC a Igualada i exalcalde de Jorba, exposa: "Per primer cop, una gran entitat del país canviava de mans, i l'agafava una persona independent, d'esquerres, que portava anys fent catalanisme transversal."
Es refà la unitat

Un cop Porta va ser escollit nou president, i Òmnium començava una nova vida, Buch apunta: "De seguida totes les sensibilitats van fer les paus, es va consensuar que l'entitat no era patrimoni de ningú i molta gent de CDC i d'ERC s'hi va implicar." A més, l'entitat va obrir-se llavors a multitud d'actors socials, a sindicats, va idear campanyes per afavorir la integració dels nouvinguts, va estrènyer els vincles amb l'OCB i ACPV... El propi Madí reconeix que la candidatura d'Òmnium 21 "va aconseguir donar vigor a l'entitat".

Allunyat d'aquesta visió idíl·lica, però, encara ara hi ha qui apunta: "Les dues primeres grans manifestacions del catalanisme civil, el 2006 i 2007, no les va organitzar aquesta Òmnium renovada, sinó que va haver de ser una entitat de nova creació, la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD). I Òmnium no hi va ser perquè allò era clarament una operació d'ERC, i la manifestació per unes infraestructures dignes afectava el Tripartit."

En qualsevol cas, més de deu anys després d'aquell "Big Bang" independentista, d'aquell canvi en la correlació de forces en el si de l'independentisme, molts dels seus protagonistes han arribat a la sala de màquines de la política catalana i es proposen dur a la pràctica allò teoritzat durant anys des de la societat civil. I, després de múltiples marrades, de vagar per espais siderals paral·lels, amb tripartits i xocs constants CiU-ERC entremig, ara uns i altres es retroben en un executiu unitari i un únic grup parlamentari. Amb un full de ruta clar i compartit. S'ha acabat, doncs, tot un període històric i n'ha començat un altre de totalment diferent.

L'ANC estudia deixar enrere les grans mobilitzacions per la Diada Nacional

ANC

L'ANC estudia deixar enrere les grans mobilitzacions per la Diada Nacional

L'Assemblea Nacional Catalana assegura que les grans demostracions de força dels anys anteriors pretenien iniciar un procés que ara ja ha començat

Tenen coll avall que hauran de sortir al carrer abans de l'Onze de Setembre per "defensar les institucions del país"

Junts pel Sí i la CUP apel·len a la societat civil perquè «empenyi» el procés

| 31/01/2016 a les 10:06h
 
La Via Lliure, l'última gran mobilització independendista? | Cristóbal Castro
La Via Lliure serà la darrera gran mobilització independentista en una Diada Nacional? L'ANC, si més no, es planteja canviar el format de cara a l'Onze de Setembre del 2016 després de quatre anys de demostracions de força. Així ho ha admès Josep Sabaté, coordinador de Mobilitzacions de l'Assemblea Nacional Catalana, en declaracions al Via Lliure de RAC1.

"Abans reclamàvem iniciar un procés d'independència que ara ja ha començat", ha afirmat Sabaté per argumentar la possibilitat de deixar d'organitzar grans manifestacions. Això sí, des de l'ANC tenen coll avall que s'hauran de mobilitzar al carrer abans de la Diada per "defensar les institucions del país".

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

calçotada

La Gran Festa de la Calçotada de Valls esdevé més internacional que mai

Adrià Wegrzyn, amb 178 calçots, guanya el concurs per novena vegada després d'un any d'absència obligada

Els carrers de la capital de l'Alt Camp s'han omplert de visitants d'arreu del món, sobretot d'origen asiàtic

El presentador d'una televisió japonesa, quart al Concurs de Menjar Calçots de Valls

, Valls | 31/01/2016 a les 16:30h
Especial: Territorials
A Valls es fan calçotades de novembre a abril, una activitat que genera un volum de negoci a la comarca d'uns 15 milions d'euros, però la Gran Festa de la Calçotada representa l'entrada del fort de la temporada. L'esdeveniment ha atret uns 40.000 visitants, cada any més internacionals. Així, a més dels grups de turistes japonesos, que ja s'han convertit en assidus de les darreres edicions, enguany s'han pogut veure a la capital de l'Alt Camp ciutadans d'altres països asiàtics i d'europeus, com d'Alemanya o Rússia. Una prova més que els ulls de persones d'arreu del món estan posats en una de les tradicions gastronòmiques catalanes més conegudes: la calçotada. En el marc de la festa s'han arribat coure uns 100.000 calçots. Al concurs de menjar calçots, un dels plats forts de la festa, el barceloní Adrià Wegrzyn ha aconseguit la seva novena victòria i continua sent imbatible.

Les calçotades mouen un volum de negoci per a la comarca de 15 milions d'euros i durant els mesos de novembre a abril unes 350.000 persones passen pels restaurants i celebracions particulars que es fan a l'Alt Camp. Enguany, les altes temperatures dels mesos de novembre i desembre han propiciat que els calçots surtin abans i siguin més grossos, però al mateix temps de gran qualitat. Sota la IGP de Valls s'etiqueten uns 10 milions de cebes per temporada, si bé una gran quantitat incalculable es comercialitzen al marge de la marca.
 
Imatge d'avui 31 de gener a la plaça de l'Oli de Valls, on es couen els calçots. Foto: J.V.

Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Comerç de Valls i coordinador de la festa, ha remarcat el ressò internacional que ha anat assolint l'esdeveniment en els últims anys, i ha explicat orgullós que en aquesta 35a edició hi ha participat molta gent arribada d'arreu "això representa un suport a l'àrea de Valls i al seu conjunt espectacular".
Dos nens d'origen asiàtic menjant calçots a la plaça de la Zeta de Valls. Foto: J.V.

3,115 quilos, 178 calçots, en tres quarts d'hora

El moment àlgid de la jornada ha arribat a la una del migdia amb la 31a edició del Concurs de Menjar Calçots. Un certamen en el qual el que guanya un any, l'any següent no es pot presentar. Una norma que ha impedit concursar al guanyador de l'any 2015, el lleidatà Josep Maria Godia. La nova pauta es va començar a aplicar l'any passat, després que el barceloní Adrià Wegrzyn, acumulés un total de cinc victòries consecutives. La darrera, l'any 2014, batent el rècord, amb un registre final de 3,800 quilos de calçots menjats.

Aquest 2016, Adrià Wegrzyn, ha revalidat el títol i ja n'acumula nou en total. El barceloní, en tres quarts d'hora ha endrapat 178 calçots i 3,115 quilos. Ell mateix ha destacat que després de participar al concurs dinaria carn a la graella amb la família. 
El campió del Concurs de Menjars Calçots a la plaça del Pati. Foto: J.V.

En segona posició del concurs s'ha situat un amic del barceloní, David Adelantado, que s'ha cruspit 236 calçots i 2,769 quilos. L'únic vallenc que hi ha participat ha estat Jose Ignacio menjant 135 calçots i 1,800 quilos. En total disset persones, només una de les quals noia, han participat al concurs.

Pel que fa al Concurs de Cultivadors de Calçots el primer premi ha estat per Jordi Rovira de Torredembarra; i el Concurs de Salsa de calçots ha anat a parar a mans de la vallenca Montserrat Vila Cunillera.

Els calçots de Jordi Rovira, de Torredembarra, han guanyat el Concurs de Cultivadors de calçots. Foto: J.V.

Adrià Wegrzyn celebrant el títol del Concurs de Menjar Calçots

dissabte, 30 de gener del 2016

La vigència fonamental de Caterina Albert

literatura catalana

La vigència fonamental de Caterina Albert

Aquest dimecres s'han complert cinquanta anys de la mort de l'autora de "Solitud", pseudònim que amaga una escriptora clau per entendre la literatura catalana

De formació autodidacta, va ser una destacada narradora, i també poeta, pintora i escultora, així com una estudiosa del folklore i l'arqueologia

Les obres de joventut de Mercè Rodoreda, el preludi d'una gran autora moderna

| 30/01/2016 a les 15:30h
Caterina Albert, en una foto d'arxiu de l'any 1944
Aquest dimecres, 27 de gener, es complien cinquanta anys de la mort de Caterina Albert, una de les escriptors fonamentals per entendre la narrativa catalana que comença amb el segle XX, una de les responsables de situar-la en un lloc preeminent de la modernitat. Nascuda a l'Escala l'11 de setembre de 1869, Albert va morir amb 97 anys, el 27 de gener de 1966, a la mateixa localitat. Filla d’una important família de propietaris rurals empordanesos, va portar sempre una vida reclosa, d'intensa lectura i de pràctica sistemàtica d'un ofici que la faria un dels personatges més coneguts del moment.

Inicialment adscrita a la revolució que va suposar el Modernisme català, la "victòria" de les tesis Noucentistes la va relegar –a ella i a tota l'explosió de creativitat i al corpus referencial que propugnaven els modernistes– a un segon pla, gairebé empesa als marges del cànon que dictava el gust classicitzant que es va acabar imposant. Potser això provoca la mala lectura que se n'ha fet i, també, que Un film (300 metres), una novel·la fascinant que conté tota l’energia de la belle époque i la passió d'una prosa prodigiosa, hagi hagut d'esperar gairebé un segle poder poder ser reeditada, tal i com es mereix, al segell Club Editor.

El canvi de Caterina Albert a Víctor Català

Caterina Albert va conrear diversos gèneres, tots amb destresa i amb un estil singular: novel·lista, narradora, autora teatral i poetessa, va ser coneguda popularment pel pseudònim Víctor Català, nom de ploma amb què va signar la seva obra narrativa. Inicià precoçment la seva carrera literària amb les col·laboracions que féu a l'Almanach de l'Esquella de la Torratxa. En aquesta publicació, de caràcter satíric, hi publicà els seus primers textos, sobretot poemes de temàtica amorosa, entre el 1897 i el 1900, i sota el pseudònim de Virgili d'Alacseal.

Aquell primer nom no seria, però, el que la faria popular. L'any 1898, Albert es va presentar als Jocs Florals d'Olot amb el poema Lo llibre nou i el monòleg La infanticida, aconseguint premi per les dues obres. L'autora, però, no s'esperava allò que vindria tot seguit, sobretot quan el jurat va comprovar que darrera del pseudònim que signava el monòleg teatral hi havia una dona. Punyent i incisiva a uns nivells inusuals per a l'època, aquella peça va provocar que l'autora hagués d'amagar la seva condició de gènere rere el nom de Víctor Català, agafat d'un personatge de la novel·la Càlzer d'amargor, que estava escrivint en aquell moment.

Un 2016 ple d'homenatges i reivindicació

La figura de Caterina Albert és, però, molt més que el reduccionisme que diu que va ser narradora. També va ser pintora i escultora, tot i que mai va dedicar-s’hi professionalment, així com una estudiosa del folklore i l'arqueologia. De formació autodidacta, i malgrat l'etiqueta de pertànyer als esquemes literaris propis del naturalisme, ella s'autodefinia com a escriptora partidària d’un “eclecticisme desenfrenat”. Solitud ha esdevingut la seva obra més coneguda i comentada, un dels grans clàssics de la narrativa catalana, traduïda a set llengües i amb diverses versions teatrals i dues adaptacions cinematogràfiques.

La celebració del 50è aniversari de la seva mort ja compta amb diversos actes previstos, promoguts per la Institució de les Lletres Catalanes. El primer d'ells, un acte inaugural el proper mes de març a Barcelona amb l’assistència de membres del Govern de la Generalitat i de l’Ajuntament de l’Escala. Des de la ILC s'ha creat un espai web dins del portal on es difondrà la seva figura i la seva obra. Al mateix temps, des d’aquesta darrera setmana ja és actiu un perfil de Twitter des d’on s'anirà compartint a la xarxa part de la seva obra.
 
Disseny de l'Any Caterina Albert Foto: ILC

Catalunya assumiria l'11% del deute espanyol si Madrid negocia la independència

Catalunya assumiria l'11% del deute espanyol si Madrid negocia la independència

Ho ha anunciat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, a la revista britànica Global Capital

Puigdemont i Junqueras, en el nomenament del consellers.
Puigdemont i Junqueras, en el nomenament del consellers.   |   Jordi Borràs
Catalunya està oberta al diàleg amb Madrid per fer una desconnexió acordada. Així ho ha deixat clar el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, que ha fet una oferta a Madrid a través de la revista Global Capital, especialitzada en informació financera, empresarial i borsària i amb seu a la City de Londres. El periodista Victorià Jiménez signa la informació en què Junqueras ofereix un acord que consistiria a fer-se càrrec de l'11% del deute públic del Regne d'Espanya. "Un acord en aquestes condicions aixecaria de cop la proporció del deute públic espanyol sobre el PIB del 99% al 111%", s'explica. 
"El criteri que el nostre govern s'estimaria més posar sobre la taula de negociació amb l'Estat espanyol sobre la quantitat del deute públic de què hem de fer-nos càrrec és la despesa estatal efectiva a Catalunya, en lloc del nostre PIB, la demografia o el lucre cessant. El criteri de la despesa de l'Estat és el que més es fa servir en dret internacional. Equivaldria a l'11% del bilió d'euros que importa el deute públic d'Espanya", afirma Junqueras.

Junqueras ha repiulat la informació del periodista valencià afincat a Londres. 

El "think tank" de l'Estat ja separa Catalunya d'Espanya

El "think tank" de l'Estat ja separa Catalunya d'Espanya

Analitza les possibilitats que té una reforma federal, n'exclou l'opinió dels catalans i sosté que "la majoria prefereix deixar les coses com estan"

Reunió del patronal del Real Instituto Elcano, amb Felip de Borbó al capdavant.
Reunió del patronal del Real Instituto Elcano, amb Felip de Borbó al capdavant.   |   R.I.E.
L'institut de pensament Real Instituto Elcano -presidit honoríficament per Felip de Borbó i amb Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero entre els patrons- ja comença a considerar l'opinió pública catalana d'una banda i l'espanyola, de l'altra. En una anàlisi sobre la hipotètica reforma federal de la Constitució, no té cap inconvenient en defensar: "Cal recordar que, excloent Catalunya, a la resta del territori espanyol la major part (43%) prefereix deixar les coses com estan."
L'autora de la reflexió no és altra que la directora de l'Observatori de la Imatge d'Espanya, Carmen González Enríquez, que reconeix: "Tot i que en realitat es tracta d'un assumpte intern i no internacional, aquest conflicte està tenint una gran repercussió en la imatge d'Espanya a l'exterior (les notícies sobre Catalunya i el pols independentista han dominat durant el 2015 l'atenció que donen al nostre país els mitjans de comunicació internacionals) i en les percepcions externes sobre el risc i la inestabilitat del país."

A partir d'aquesta premissa, González Enríquez es veu legitimada per analitzar la proposta de reforma constitucional que propugnen el PSOE i Podemos. I, atenent-se a una enquesta sociològica del propi Elcano, elabora una gràfica en què considera l'opinió pública catalana d'una banda i la de "la resta" de l'altra. En aquesta gràfica s'hi pot percebre nítidament que a Catalunya hi predominen les opinions favorables a un canvi de l'statu quo, mentre que "la resta" aposta molt majoritàriament per l'immobilisme (43%, enfront a un 18% federalista i un 18% partidari de retallar les autonomies).

Anàlisi del R.I. Elcano.

González Enríquez sosté que hi ha "un empat complet" entre els partidaris i els contraris de la reforma federalista. "Però si es distribueixen aquestes opinions en funció de la ideologia i la posició envers l'Estat autonòmic, i se separen les respostes de Catalunya de les de la resta, apareixen clares diferències", afirma tot seguit. "La proposta d'un canvi constitucional federal és aprovada pels catalans (63%), l'esquerra (61%) i el que hem denominat 'descentralitzadors' (81%), i rebutjada pel centre i la dreta i, òbviament, pels centralistes i els partidaris de l'statu quo", assevera.

Per tot plegat, conclou solemnement: "Aquests resultats mostren que la proposta de canvi constitucional dirigida cap a la formació d'un Estat federal resulta, des de la perspectiva de l'opinió pública, divisiva amb dos grups empatats al 50% si n'excloem els que no tenen opinió. És improbable que assoleixi el seu objectiu de canalitzar el conflicte a Catalunya obtenint a la vegada un consens social a la resta d'Espanya." I finalment proclama: "Cal recordar que, excloent Catalunya, en la mitjana de la resta del territori espanyol els 'centralistes' (27%) superen en quantitat als 'descentralitzadors' (22%), i que la majoria (43%) prefereix deixar les coses com està."

Els ‘Xarnegos’ que canten Lluís Llach

Tot el que necessites per anar al teatre

Els ‘Xarnegos’ que canten Lluís Llach

El Manolo viu a l’Hospitalet des de fa 50 anys, 4 mesos i 14 dies. Era del Real Madrid, però des de fa un temps s’ha fet seguidor del Llagostera i ha deixat d’escoltar Manolo Escobar per entonar les cançons de Lluís Llach. Ell, que va carregar les maletes a l’esquena per trobar una nova llar, avui alça la senyera: “Sóc feminista i de la CUP!”. Estupefacta, la seva filla Marisa –que ara viu a Saragossa– està decidida a portar-lo a teràpia: “Te has vuelto loco; tu no eres catalán, ¡eres extremeño!”.
Marc González de la Varga i la companyia Pentateatre presenten a l’Almeria Teatre una tragicomèdia fresca i propera que utilitza l’humor com a punt de partida per parlar “de coses profundes: el sentiment de pertinença, la identitat i les relacions familiars”, ens explica el jove dramaturg al bar del teatre una estona abans que comenci la funció.
TEATRE_BARCELONA-xarnegos-REVISTA_2
A la taula del costat, tres espectadores voraces de Badalona (el repàs de les obres en cartell que han vist donarà per estona) paren l’orella. Després diran: “Aquest és el director? Carai, com xerra! No coneixíem aquest teatre, però hem vingut perquè unes amigues ens han dit que riurem molt”. Durant el transcurs de l’obra és inevitable mirar-les. I sí, i tant que riuen!
González, veí de l’Hospitalet de mare lleonesa i pare madrileny, utilitza l’excusa de la identitat nacional “per parlar de les nostres relacions, del respecte, de l’amistat. Tots els temes de l’obra acaben desenvocant en l’amor i la família”, entenent-la com a aquell nucli que t’ha fet com ets, encara que sigui per la seva absència. “El que està passant al país ens ajuda a parlar de nosaltres mateixos, de qui som, d’on venim i les nostres circumstàncies. Xarnegos no té res de polític i alhora ho té tot, si considerem que tot el teatre és política”. No surts, però, “com si haguessis assistit a un debat de TV3, perquè no tindria sentit”, sinó “sacsejat emocionalment, amb les qüestions importants de la vida al cap”.
El projecte neix d’un encàrrec de l’Escola Municipal de Música i Centre de les Arts de l’Hospitalet per commemorar els 50 anys de la publicació d’Els altres catalans de Paco Candel. Per González “Candel, quan parla de la terra, parla de persones, no de fronteres o banderes. És allò que tot comença en un mateix o, com deien a la pel·lícula Martín (Hache): el teu país són els teus amics, i això sí que es troba a faltar”. I és aquí on incideix l’obra, en les relacions personals, en els silencis, en allò que no sabem dir-nos i sobretot en la pèrdua d’aquest país que són les persones que ens envolten.
Poc a poc van arribant més espectadors. Quan recullen l’entrada a taquilla, sis d’ells hi troben una estrella dibuixada. Abans d’entrar, els explicaran que s’incorporaran al grup de teràpia del Manuel i la Marisa conduït per un argentí (Albert Eguizábal) en crisi que sembla més predisposat a prendre mate que a escoltar els seus pacients. Allà hi trobaran una jove amb molts estudis i poques oportunitats laborals (Alícia Puertas) que als seus 35 anys encara viu a casa els pares i viatja cada setmana de Manresa a Barcelona per assistir a les sessions de psicodrama. Gairebé tant despistada com els inesperats assistents, hi arribarà una dona (Alzira Gómez) alegre i vital que, tot i que busca una classe de gimnàstica i no la teràpia, acabarà sent la més entusiasta.
“En una teràpia sempre t’hi trobes gent desconeguda i jo he volgut que a l’obra també sigui així. D’aquesta manera els actors comparteixen l’escenari cada dia amb gent diferent, i els espectadors també poden sentir el que se sent en una teràpia”. I és que els escollits no surten a en parella o grup, se’ls tria individualment. Això sí, assegura que si algú prefereix no sortir, no se l’obliga, sinó que se li proposa a algun altre espectador.
TEATRE_BARCELONA-xarnegos-REVISTA_1
La companyia Pentateatre, creada ara fa quatre anys, ja està avesada al contacte amb els espectadors. De fet, “això no és res –assegura Gonzélez– a l’anterior obra que vam fer, Tras la puerta, tancàvem la gent en una habitació d’hotel i no els deixàvem sortir. Fins i tot els tiràvem aigua! La gent reaccionava de mil maneres diferents. Ens agrada la idea d’un teatre molt proper al públic, on mirem i bateguem al mateix temps”. Això, explica, li ho ha transmès en gran part el també membre de Pentateatre i actor Josep Maria Riera, qui “té una gran convicció en aquesta relació amb l’espectador; és mel pura!”. Això sí, no tots els actors ho viuen igual i, evidentment, té els seus riscos: “hi ha un moment de l’obra on actors i espectadors han d’agafar unes màscares, però cadascú en té una d’assignada perquè té importància en la trama. L’altre dia un espectador va agafar la d’un actor i no li volia tornar!”. Ell ho explica rient, però “l’actor es va haver d’enfrontar a la situació i decidir què havia de fer. Ho passes malament, però és meravellós”.
Text: Mercè Rubià

dimecres, 27 de gener del 2016

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

meteorologia

Barcelona bat el rècord històric de 85 dies sense ploure

A la capital catalana no plou més d'1 litre des del 3 de novembre del 2015

La situació també es produeix a bona part de la regió metropolitana i de la Catalunya Central

De moment, no hi ha precipitacions a la vista tot i que les reserves als pantans no són preocupants

El pantà de Riudecanyes, sota mínims

-Nd | 27/01/2016 a les 07:53h
Especial: Barcelona
A Barcelona fa més de 85 dies que no hi plou | Alfons PC/Observatori Fabra
Barcelona ha batut el seu rècord històric sense ploure de 85 dies. Era un registre històric que en el cas de l'Observatori Fabra, el que té una sèrie més llarga, no es batia des de l'estiu del 1928. A més, tot apunta que la ratxa s'allargarà ja que, almenys a curt termini, no es preveuen precipitacions.

El 3 de novembre del 2015 va ser el darrer dia amb pluja significativa a Barcelona. Hi van caure 2,0 litres, en les acaballes d'una llevantada que va deixar en total 38,7 litres. Va ser també el darrer episodi important de precipitacions al conjunt de Catalunya en una jornada tràgica per les quatre morts en una residència d'avis d'Agramunt.

Aquest dimecres serà, si no hi ha un daltabaix meteorològic, el 86è dia consecutiu sense pluja a la ciutat de Barcelona. D'aquesta manera, s'ha superat el rècord històric que es mantenia des de l'estiu de 1928. En aquella ocasió no va ploure un mínim d'un litre del 22 de maig al 14 d'agost. És un fenomen excepcional ja que el tercer període de sequera més llarg, l'any 2007, és de “només” 70 dies. Es dóna la circumstància que el 2015 s'ha considerat l'any més càlid i sec des de que hi ha registres a l'Observatori Fabra.
Mostra la imatge al Twitter
85 días sin lluvia o con <1.0 mm. Desde 4/11/15 1.5 mm, = la racha récord 22/05-14/08 1928 
Tot apunta que la tendència es mantindrà els propers dies i el rècord anirà augmentant. La mínima escletxa d'esperança se situa per al 4-5 de febrer i, en tot cas, no és segur que trenqui aquest període de sequera. La situació també afecta bona part de la regió metropolitana –sud del Maresme, bona part del Baix Llobregat i dels dos Vallesos així com l'Alt Penedès- i també la Catalunya Central, concretament a Osona, el Bages i l'Anoia.
 
Mapa de la ratxa seca a Catalunya Foto: Meteocat

Reserves per sobre el 70%

Malgrat la llevantada de principis de novembre, la sequera comença a ser preocupant en molts punts del país. En aquest sentit hi ha moltes localitats on només ha plogut un 20% de la mitjana climàtica de novembre a gener. Tanmateix, les reserves als pantans continuen sent notables i superen el 70%.

A les conques hidrogràfiques internes –bàsicament Ter i Llobregat- els pantans estan 71% de la seva capacitat. Mentrestant, a les conques catalanes de l'Ebre –que també inclouen el Segre i els seus afluents- se situen al 73%. Malgrat que se situen, respectivament, 10 i 6 punts per sota de l'any passat, garanteixen unes reserves de 15 mesos, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

La situació és més preocupant en les conques més petites. Destaca el cas del sistema Siurana-Riudecanyes, al Camp de Tarragona, a un 51,6% de la seva capacitat. En el cas del pantà de Riudecanyes es rebaixa al 27,6%.
 
El sistema Siurana-Riudecanyes està a una mica més de la seva meitat de capacitat. Foto: Laia Solanellas

La DUI, com a pòlissa d'assegurança, per Josep Sort

Opinió

La DUI, com a pòlissa d'assegurança

«Els parlamentaris independentistes, els 72 que n'hi ha, pel cap baix, i fins i tot gosaria dir que n'hi ha algun o alguna més, tenen a la punta dels seus dits declarar la independència de Catalunya de forma unilateral»

-Nd | 25/01/2016 a les 09:31h
La declaració unilateral d'independència (DUI) ha tornat a agafar protagonisme politicomediàtic en els darrers dies. És una bona notícia. Tenim un president independentista. Un govern independentista i un parlament amb una sòlida majoria independentista. Una DUI, per definició, només la pot implementar un parlament, una assemblea legislativa o un òrgan format per càrrecs electes, que de tot ha passat en la història de les Independències que s'han donat al llarg dels darrers anys i dècades. En el cas de Catalunya, de la Catalunya-Principat, l'òrgan encarregat d'aprovar-la és, naturalment, el Parlament de Catalunya. Amb això, vull dir que la DUI, per definició, no és una competència dels ciutadans. Els ciutadans, en tot cas, la poden ratificar, si s'escau, en un referèndum posterior, però la DUI és una competència exclusiva dels càrrecs electes, i més concretament, dels membres del Parlament.

Amb això, vull dir que els parlamentaris independentistes, els 72 que n'hi ha, pel cap baix, i fins i tot gosaria dir que n'hi ha algun o alguna més, tenen a la punta dels seus dits, si es fa per votació electrònica, declarar la independència de Catalunya de forma unilateral. Ningú més. Són ells i elles les que en tenen l'exclusiva competència. Això, naturalment, els suposa una enorme responsabilitat, i fins i tot, una enorme pressió. Hem assistit, els primers dies del govern Puigdemont, a un seguit de declaracions que, tanmateix, tendeixen a descartar-la, si més no de forma immediata. Alguna consellera, fins i tot, s'ha passat fins i tot en aquesta voluntat de degradar-la o de bandejar-la. I això és un símptoma preocupant, però, a aquestes alçades, no d'una excessiva gravetat. De moment.

Certament, la DUI és un recurs que els diputats independentistes del Parlament, i, repeteixo, només els diputats independentistes del Parlament, tenen al seu abast. S'ha dit, també, que només s'hi recorreria en cas que el govern espanyol, apostés per la supressió de l'autogovern català, o per la repressió pura i dura. Llavors, actuaria com una mena de bomba nuclear per confirmar una ruptura política i legal amb el Regne d'Espanya. Si voleu, la DUI la podem considerar, en aquest sentit, com una pòlissa d'assegurança. El President Puigdemont va declarar, per televisió, que la independència seria un procés que aniria “de la llei a la llei”, de manera que no es perdria en cap moment la continuïtat i la seguretat jurídica. I ho considero una declaració encertada.

Tanmateix, ha de quedar molt clar que, davant les amenaces, els exabruptes, els insults, i, perquè no dir-ho, els favors, que el govern espanyol, i el búnquer tripartit que actua de forma cada cop més coordinada amb l'objectiu d'entorpir el procés polític i l'adveniment de la República de Catalunya, fan dia sí i dia també, els 72 diputats catalans independentistes, i el govern i, per descomptat, el President, no vacil·laran ni un segon, ni una micromil·lèssima de segon, que, arribat el cas, aprovaran una DUI com una casa de pagès, per entendre'ns. Aquesta fermesa, aquest compromís, per descomptat, ha de quedar ben palès en tots els actes que es facin. La marxa sempre serà cap endavant i només cap endavant. I els ciutadans, en aquest sentit, els passarem comptes al respecte.

Naturalment, repeteixo, la DUI és un recurs en cas de necessitat. Però hi és i hi serà. I és molt convenient que no només els ciutadans ho tinguin clar. Sinó també el govern espanyol. I, encara més important, la comunitat internacional. Els nostres veïns i, en general les grans potències globals, tant estatals com civils, econòmiques, militars o mediàtiques, han de rebre un missatge clar i inequívoc. I és el que anem a per totes. Punt.

Finalment, afegir que, per descomptat, l'estratègia d'eixamplar la base de suport a la independència, és ben lògica i coherent. Però, cal tenir clar que, a hores d'ara, el que sí que sabem del cert, és que una majoria clara de diputats del Parlament de Catalunya són independentistes. Per contra, dir que a Catalunya només hi ha un 48% d'independentistes, és falaç. No en sabem quants n'hi ha, perquè no se'ls ha preguntat explícitament. Ha de quedar molt clar que el 48% no és més que un artifici estadístic, que pot variar molt clarament en funció, per exemple, de la participació.

Per això, la pilota està en el sostre dels diputats independentistes i només en el seu. Si el full de ruta que s'està dissenyant, i al qual, per descomptat, se li ha de donar tot el suport possible... i l'impossible, es veiés agredit de forma intolerable, la DUI entrarà en acció. I això, repeteixo, tothom ho ha de tenir clar. Aquí i al món.

Autor
Josep Sort
Barcelona (1964). Doctor en Ciència Política i de l'Administració i llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i en Història Contemporània. Professor de la Universitat Ramon Llull, a la Facultat de Comunicació. Autor de diversos llibres i articles sobre el nacionalisme espanyol i canadenc i els independentismes català i quebequès. També estudio l'impacte dels New Media en l'activisme polític i la globalització. Vaig ser director del Catalunya Campus i he col·laborat en diversos mitjans de comunicació. He participat en programes europeus de recerca, i investigat a Londres, Montreal i Toronto. No concebo la teoria sense la pràctica.
 

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Dues obres de la col·lecció Cau Ferrat enceten l'Any Casas a Sitges

Vinyet Panyella, comissària de l'esdeveniment, oferirà divendres a la tarda al Museu de Maricel una xerrada sobre "Ball al Moulin de la Galette"

| 27/01/2016 a les 13:33h
Especial: Territorials

L'any dedicat a Ramon Casas, s'enceta aquest divendres al Museu de Maricel de Sitges | Wikimedia
El proper divendres a les 18.00 hores, la sala gòtica del Museu de Maricel de Sitges acull l’inici de l’Any Casas amb una conferència dedicada a dues obres de l’artista i que a la vegada formen part de la col·lecció del Cau Ferrat: l’oli del Ball al Moulin de la Galette (1901) i la carta de 1890 que Ramon Casas va escriure a Santiago Rusiñol per anunciar la seva arribada a París.
La presentació de les dues obres anirà a càrrec de Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges i també comissària de l’Any Ramón Casas. El Ball al Moulin de la Galette és un de les pintures més destacades que es pot observar al Cau Ferrat. Aquesta obra acostuma a ser la peça més sol·licitada per altres museus, de cara a exposicions temporals.
Amb aquest esdeveniment comencen els actes de l’Any Ramon Casas a Sitges, que commemoraran durant tot l’any, amb diferents iniciatives, el paper i la figura d’aquesta artista i els seus estrets lligams a Sitges, on va ser propietari de Can Rocamora, l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i l’actual Museu de Maricel. La seva obra està àmpliament present a les col·leccions dels Museus de Sitges: al Cau Ferrat hi ha 15 olis i 80 dibuixos, mentre que al Museu de Maricel hi ha tres dibuixos, un oli i un plafó de rajoles.

A Cadaqués, "ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ" de Kostas Kóntos

A Cadaqués, "ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ" de Kostas Kóntos 

A Cadaqués, un dels pobles més emblemàtics del paisatge català, s´hi respira Grècia a dreta i a esquerra. Blau sobre blanc, els colors de la bandera hel·lènica són també patrimoni d´aquest indret que forma part indestriable de la vida dels qui se senten (i s´han sentit) literalment atrapats per la teranyina dels seus colors i de la seva llum. Jo mateix en sóc un exemple. Hi ha a Cadaqués una petitíssima comunitat grega (són a tot arreu, com a bons grecs!) arrelada des de fa una pila d´anys que ens va descobrir l´excel·lent programa de cultura gastronòmica Karakia (El camí del temps) dedicat a Grècia. Aquí en teniu un extracte:

“Seguint la premissa que els grecs sempre han estat entre nosaltres, buscàvem altres emigracions a cavall entre els antics foceus i els nostres actuals veïns hel·lènics. Cadaqués va ser el destí. Allà hi viu en Constantí Kóntos, nét d'un bus grec anomenat com ell, però a la grega: Kostas Kóntos.

Era el 1912 i en Kostas Kóntos, acompanyat per una colònia de bussos grecs, van arribar a Cadaqués. Havien sortit de Simi, una petita illa del Dodecanès, perquè se'ls havia acabat el seu modus vivendi, l'extracció d'esponges marines, i van decidir seguir buscant feina mar endins. El que podia semblar una emigració arriscada, no ho era tant si tenim en compte que, en aquella època, els únics bussos professionals de la Mediterrània eren grecs i italians. D'aquesta manera van arribar fins a Mallorca, Barcelona i, finalment, a Cadaqués, on van ser cridats per rescatar un famós vapor enfonsat amb matrícula de Glasgow. En les profunditats d'aquell mar van descobrir el corall i es van establir en aquesta població per treballar en l'extracció de l'anomenat or vermell.
Amb la Guerra Civil Espanyola, tota la colònia que havia arribat amb en Kóntos se'n van tornar i només es va quedar en Kostas, que va arrelar-se aquí tot casant-se amb la cadaquesenca Maria Batllori.

Potser perquè en Constantí té el cor repartit entre Grècia i Catalunya, ens va voler fer notar les similituds que tenen tots dos països. Els cementiris mirant al mar, com el de Portlligat; el color blau tenyint les portes i finestres de les cases cadaquesenques i el mateix Cadaqués, que té uns aires molt semblants a l'illa de Simi.”
Doncs bé, en Kostas, el nét del bus de Simi, ha obert al carrer Unió, 11 de Cadaqués un restaurant (o “sa taverneta”, com a ell li agrada dir) que porta per nom “ES GREC, Ο ΈΛΛΗΝΑΣ”, article salat inclòs. El peix fresc i les especialitats de la cuina grega més tradicional ens recorden que catalans i grecs estem agermanats i seguim compartint molts lligams després de vint-i-set segles. Felicitats, Kostas, i per molts anys! Συγχαρητήρια, Κώστα, kαλές δουλιές!

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

EL POLS SOBIRANISTA

ERC s'aferra a la DUI malgrat el pla de Puigdemont

Rovira insisteix a proclamar la independència en 18 mesos, abans d'unes eleccions i un referèndum

El president ha descartat una declaració sense l'aval d'una consulta, el de la constitució

EL PERIODICO
XABIER BARRENA / ROGER PASCUAL / FIDEL MASREAL / BARCELONA
Dimarts, 26 de gener del 2016 - 22:06 CET
Tot just 10 dies ha trigat a aparèixer la primera pedra al camí de la relació entre CDC i ERC al capdavant del Govern. O dos dies, depèn de com es miri. Perquè tot remet a l'entrevista que un acabat d'ungir president Carles Puigdemont va mantenir amb Mònica Terribas a TV-3. La discrepància radica en la interpretació del full de ruta que les dues forces van subscriure, i amb el qual es van presentar a les eleccions del 27-S. I en concret al quan Catalunya seria suposadament independent i com, declaració unilateral o no, s'arribaria a aquest estat. El cap del Govern va negar tota opció a una declaració d'independència sense tenir una majoria que la recolzi. Però ERC ha recordat que el que es va subscriure preveu la proclamació abans d'un aval de les urnes, via aprovació d'una eventual Constitució. Fonts de l'Executiu (de CDC i d'ERC) van treure immeditament ferro a l'assumpte, sense negar la discrepància.
El cas és que el nou president, en l'entrevista televisiva, va canviar els termes del full de ruta contingut al programa electoral de Junts pel Sí. Puigdemont va fer el mateix que havien advertit tant la CUP com Artur Mas i el candidat de CDC a les generals, Francesc Homs: reconèixer que el resultat del 27-S no permet proclamar la independència.
Carles Puigdemont
14 ENERO DE 2016

"¿Tenim força suficient per proclamar la independència amb aquesta composició parlamentària? Encara no"

"El resultat permet iniciar el procés i convocar la gent al referèndum de la Constitució, i les eleccions que permetin la proclamació de la república després", va afirmar. I va deixar clar: "¿Tenim força i legitimitat democràtica per iniciar aquest trajecte? Sí, rotundament. Ara bé, ¿tenim la força suficient per proclamar la independència de Catalunya amb aquesta composició parlamentària? No encara".
El cert és que l'esquema de Puigdemont, no obstant, grinyolava en el sentit que les constitucions les redacten parlaments després d'haver celebrat eleccions constituents. I que només s'hi arriba si el país en qüestió ha fet un acte de sobirania, és a dir, declarar la independència. Però això, davant el 47,8% de vots a llistes independentistes sembla poc viable. És a dir, el full de ruta subscrit xoca amb la realitat de les urnes i que cabria readaptar-la.

DUI NO PREVISTA

"No està previst en el nostre compromís electoral fer una declaració unilateral d'independència", va afegir el president. Una afirmació que contrasta amb la pàgina 3 del full de ruta, en què s'afirma: "Culminada la primera etapa es procedirà a la proclamació de la independència, a partir de la desconnexió respecte a l'ordenament jurídic espanyol vigent. Immediatament després de la proclamació, el Parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica". I posteriorment s'haurà d'aprovar la llei del procés constituent. Després de tot això arribaria el que Puigdemont preveu com a pas previ: la convocatòria d'eleccions constituents i la ratificació del nou Estat mitjançant un referèndum sobre la nova Constitució.
Tot això va passar fa 10 dies i va passar més o menys desapercebut. Aquest dimarts, Marta Rovira, portaveu adjunta de Junts pel Sí (en efecte, la força que sustenta Puigdemont) i líder executiva d'ERC, ara que Junqueras és Govern, va fer tan sols una cosa: llegir el full de ruta subscrit. I van saltar les alarmes, encara que evités explicitar que seria "unilateral", com es van encarregar de remarcar fonts convergents.
Marta Rovira
26 de gener DE 2016

"Per aprovar les lleis [que emanen de la resolució del 9 de novembre] hay que ser sobirans. Per debatre-les, no"

Així, Rovira ha reiterat que la declaració d'independència es farà en 18 mesos, abans d'unes eleccions constituents i d'un referèndum de ratificació. "Per aprovar les lleis hem de ser sobirans. Per debatre-les no", ha assenyalat. Seguint la seva explicació l'aprovació de la declaració d'independència es faria de forma "simultània" amb la llei de transitorietat, la del procés constituent i les de les estructures d'Estat. Posteriorment vindria la ratificació a les urnes, primer en unes eleccions constituents i després en un referèndum. "Hem d'implementar el mandat democràtic que se'ns ha donat".

CONSTITUCIÓ CATALANA

Una altra discrepància subjau en tot això, ¿qui redacta la Constitució catalana? Segons el president, l'actual Parlament. Per ERC, la Cambra que sortís de les noves eleccions. Per cert, si es fa cas escrupolós del que diu el full de ruta (i la declaració del 9-N), s'hauria de declarar la independència -i això no ho va dir Rovira, però la consulta del document no deixa dubtes- com qui diu per sant Valentí (un mes després de la formació del Govern), perquè si no, el calendari no quadra.
Tot això va passar el dia que es va saber que Puigdemont i Junqueras mantindran cada dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, una trobada per coordinar-se i desfer malentesos com el del full de ruta, per exemple. En la reunió inaugural, però, no s'ha abordat el tema. Les dues forces insisteixen a no voler fer llenya. "Segur que ho debatran", apunta una font pròxima a la parella dirigent.