dijous, 11 de desembre del 2014

Un grup de paleontòlegs extreuen un coll sencer de dinosaure al Pallars Jussà

Les restes trobades fan cinc metres de longitud i pesen prop de 2.500 quilos

Treballs d'extracció al jaciment d'Orcau (Pallars Jussà) del coll d'un tiranosaure de més de 5 metres de longitud, que porten a terme investigadors de l'ICP i de la Universitat de Saragossa.
Treballs d'extracció al jaciment d'Orcau (Pallars Jussà) del coll d'un tiranosaure de més de 5 metres de longitud, que porten a terme investigadors de l'ICP i de la Universitat de Saragossa.
EL PERIODICO
EVA VISA / LLEIDA
Dimarts, 9 de desembre del 2014 - 18.33 h
Un equip d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de la Universitat de Saragossa han extret del jaciment d'Orcau (Pallars Jussà) les restes d'un dels dinosaures més grans trobats fins ara al Pirineu. En concret, han extret un coll íntegre que pertanyia a un gran tiranosaure de més de 20 metres de llarg i que pesava unes 13 tones, i que va viure en aquesta zona fa 68 milions d'anys. Les restes trobades fan cinc metres de longitud i pesen prop de 2.500 quilos, i inclouen set o vuit vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles de l'exemplar.
Malgrat les enormes dimensions i pes de la peça, l'operació d'extracció i trasllat es va desenvolupar sense complicacions. Els treballs van durar cinc hores i va ser necessari utilitzar una potent retroexcavadora, ja que primer es va haver d'obrir un camí per poder accedir al lloc on es trobava el fòssil i, posteriorment, carregar-lo al remolc que el va traslladar fins a la localitat d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà).
Els paleontòlegs destaquen la importància del fòssil, trobat el 1954, per conèixer aquesta espècie. Per a ells, era interessant extreure el bloc sencer perquè les vèrtebres es troben en connexió anatòmica, és a dir, disposades tal com estaven en l'animal en vida, un fet bastant excepcional en les restes de dinosaures que es troben al Pirineu, sovint formades per peces aïllades i disperses. Àngel Galobart, cap del grup d'investigació del Mesozoic de l'ICP, va manifestar el gran interès científic, divulgatiu i històric que té la troballa. "L'extracció d'aquesta peça ha estat la culminació d'uns treballs d'excavació que vam començar fa gairebé 60 anys", afirma. El museu de la Conca Dellà allotjarà la peça una vegada hagi estat estudiada i restaurada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada