dimecres, 24 d’abril del 2019

Puigdemont treballa en un llibre sobre el 27-0 amb documents que ha recuperat

Puigdemont treballa en un llibre sobre el 27-0 amb documents que ha recuperat

El president a l'exili explica que "vaig fer empaquetar una caixa que vaig fer guardar en un lloc discret durant molt temps, i l'he pogut recuperar íntegrament"
 

elMón


Puigdemont ha intervingut en un acte de JxCAT a Lleida
Puigdemont ha intervingut en un acte de JxCAT a Lleida | Europa Press

El president de la Generalitat a l'exili Carles Puigdemont ha dit aquest dimecres que treballa en un llibre sobre el 27 d'octubre del 2017, el dia en què el Ple del Parlament va votar la declaració d'independència, i que "per escriure compta amb documents d'aquells dies que va deixar en un lloc discret" i que ara ha recuperat. Ho ha dit quan se li ha preguntat sobre la necessitat d'un llibre del 27-O, durant un acte a la UdL moderat pel candidat de Junts per Lleida a l'Alcaldia de la ciutat, Toni Postius.

"No em demani si hi serà pel proper Sant Jordi o per d'aquí tres, no ho sé, però ho tinc molt a punt; entre altres coses, perquè tinc uns documents, unes anotacions d'aquells dies que he pogut recuperar", i ha afegit que té ganes d'escriure'l. "En els últims dies d'estar en la Presidència de la Generalitat jo vaig fer empaquetar una caixa que vaig fer guardar en un lloc discret durant molt temps, i l'he pogut recuperar íntegrament i estic treballant amb tota aquesta documentació", ha explicat.

També ha dit que no vol exposar el seu relat sense que pugui ser utilitzat, "instrumentalitzat ni per batalles partidistes ni electorals ni per influir ni perjudicar en temes judicials". "Jo vaig marxar a l'exili per defensar la institució de la Presidència de la Generalitat i la legitimitat del meu govern, i continuo vinculat a aquesta responsabilitat. Jo no faria un ús tàctic", ha agregat.

Els vermuts catalans, a fons en dos tastos a Terrassa

Els vermuts catalans, a fons en dos tastos a Terrassa

La directora tècnica dels Premis Vinari, Ester Bachs, dirigirà dos tastos dissabte dia 4 de maig en el marc de la Mostra de Vermuts al Mercat de la Independència de Terrassa

 

elMón


elMón
El Mercat de la Independència acollirà la Mostra dels Vermuts dels Premis Vinari 2019
El Mercat de la Independència acollirà la Mostra dels Vermuts dels Premis Vinari 2019 | Marcel Marsal
Els amants del vermut tenen una cita el dia 4 de maig al Mercat de la Independència de Terrassa. A més de tenir l'oportunitat de tastar els guanyadors dels Premis Vinari 2019, també serà possible conèixer-los més a fons.

S'han programat dos tastos dirigits per Ester Bachs, a les 12h i a les 13.15h en els que s'explicarà què hi ha al darrere de cada una de les referències, com s'han elaborat, perquè i què és el que els distingeix un dels altres. Per assistir a aquests tastos es poden adquirir les entrades seguint aquest enllaç.

Els vermuts guanyadors amb un Vinari d'Or a la cinquena edició dels Premis Vinari | Cristóbal Castro

Alguns dels vermuts que portagonitzaran aquests tastos seran el guanyadors dels Premis Vinari dels Vermuts 2019 que es van donar a conèixer el passat 11 d'abril a la Masia Freixa de Terrassa que va acollir per primer cop el concurs.

 

Vuitanta mirades (2), per Carles Boix

Fa dues setmanes, a l’article "Vuitanta mirades (1)", vaig encetar l’examen del compendi d’articles Catalanisme 80 mirades (i +), publicat per la fundació Portes Obertes, amb una anàlisi de dos dels problemes que el “terceraviisme” deixa sense resoldre: (1) la manca d’autocrítica sobre el paper, determinant, que va jugar i juga en la generació de la crisi política catalana actual; (2) i l’apropiació, incorrecta, que fa del concepte de catalanisme. Avui n’analitzo el tercer: la relació entre catalanisme contemporani i modernització d’Espanya.
És indubtable que el catalanisme (de dretes i d’esquerres, de la Lliga al PSUC) va fer seu l’objectiu de modernitzar l’estat i l’economia espanyols durant el segle vint. De fet, molt abans que la generació del 1901 articulés aquell moviment polític, els catalans del segle dinou ja havien alçat la mateixa bandera (amb totes les variacions que es podien imaginar personatges tan diversos com Balmes, Prim o Pi i Margall) en el combat polític peninsular. Tanmateix, insistir avui en dia (com fan diverses veus al volum Catalanisme 80 mirades) a entendre el catalanisme com a eina de modernització d’Espanya, només alimenta un diagnòstic equivocat que, en distorsionar la realitat econòmica i política de les últimes dècades, deixa sense brúixola el catalanisme que diuen voler revifar.
Com ja va explicar Alexander Gerschenkron, historiador econòmic a Harvard, en un conjunt d’assaigs recollits al volum Economic backwardness in historical perspective (1962), l’èxit de la revolució industrial anglesa va esperonar Alemanya, primer, i Rússia, després, a confegir una política financera i industrial per encalçar Anglaterra i neutralitzar la seva emergència com a poder imperial. Mancats, però, de la xarxa productiva que havia generat espontàniament la revolució industrial a la Gran Bretanya, aquells països (especialment Rússia) van haver de recolzar la seva política de modernització sobre l’acció explícita de l’estat com a agent actiu en el procés d’acumulació i inversió de capital ―mitjançant la formació d’un sector amb grans bancs i d’empreses nacionals amb capacitat per dinamitzar l’economia nacional i per incidir en els mercats internacionals―. De fet, com va indicar Gerschenkron, com menys desenvolupada l’economia, més pes va tenir l’estat (i les seves elits burocràtiques) a l’hora de generar i dirigir l’economia, el món financer i una indústria incipient.
El repte polític que va plantejar el catalanisme moderat i intervencionista va desfermar una crisi constitucional i de legitimitat que segueix oberta
En una escala menor, aquesta també va ser la història de l’economia espanyola del segle vint. Gaziel, aquest autor tan estimat entre els terceraviistes, va escriure a les seves memòries que el Madrid de l’any 1908, on hi va arribar per obtenir el seu títol de doctor, “era un poble gran” amb “un palau enorme i mig buit ... uns quants palaus de l’aristocràcia més rància ... un nombre excessiu de funcionaris públics ... i una gran massa de poble fi, calmós, pintoresc i pobre com una rata”. Quan aquella letargia econòmica i política va haver de confrontar-se al repte polític del catalanisme cambonià (que pretenia fer de Bismarck i de (petit) Bolívar alhora, intervenint al govern espanyol amb carteres ministerials i “autonomitzant” Catalunya), les elits estatals van decidir contraatacar per mantenir el control polític d’Espanya i reconstituir el que havia acabat convertint-se, per fer servir els termes orteguians d’aquell moment, en una realitat invertebrada. El contraatac va ser directament policial ―la repressió de Primo de Rivera― però també “econòmic”. Com a ministre d’Hisenda de Primo de Rivera, i malgrat la seva filiació política amb el conservadurisme maurista, Calvo Sotelo va trencar amb la política tradicionalment magra i abstencionista de la dreta espanyola en matèria econòmica: va nacionalitzar el sector de petrolis en l’empresa Campsa, va crear les bases d’un sistema de bancs públics, i va promoure un pla estatal d’inversions en infraestructures. Malgrat els titubeigs i timidesa inicials, l’esperit que animava aquella estratègia era evident (i paral·lela a les experiències d’altres estats de la perifèria europea): utilitzar l’estat per créixer i, alhora, per recuperar la iniciativa davant de l’amenaça que presentava un model econòmic i uns estaments socials molt més dinàmics.
La República, governada per tertulians de cafè decimonònic, i la Guerra Civil van congelar el projecte de Calvo Sotelo. El règim franquista, però, el va recuperar i expandir amb la creació de l’INI, el reforçament de la relació entre banca i elits estatals, i la intensificació dels plans d’infraestructures radials (i dels famosos “pantans” que havien de convertir Espanya en un immens verger). Tot i que la Itàlia de Mussolini va inspirar el calvosotelisme i el franquisme, l’estatisme no va ser privatiu dels règims feixistes. Després de la Segona Guerra Mundial, França va apostar per un sistema de planificació indicativa i una política industrial centralitzadora i de creació dels anomenats “campions nacionals” per tal de convergir econòmicament amb el seu enemic secular, Alemanya. Una política, per cert, que, com van demostrar Michael Piore i Charles Sabel, va acabar afeblint el teixit industrial, poc intensiu en capital pel gust dels enarques de París, de l’àrea de Lió.
La modernització va arribar a tot Espanya als anys seixanta, de la mà del Fons Monetari Internacional i el seu pla d’estabilització en conjunció amb el dinamisme (fins a aquell moment  força tocat per l’autarquia de la postguerra) de les velles regions industrials (Catalunya i Euskadi). Ara bé, a la mort de Franco, la geografia econòmica espanyola havia adquirit una estructura diferent de la de començament de segle, amb un Madrid capaç de competir per pes demogràfic i econòmic amb les “regions” del nord i del nord-est. Molt abans, l’any 1957, Gaziel ja havia albirat aquell canvi tot constatant que “de les capitals [del món] que jo conec una mica ―i he viscut o sojornat en algunes dotzenes― ... Madrid és, per mi, la que ha experimentat un canvi més radical en els darrers cinquanta anys”.
Parlar de “modernització” peninsular no té cap fonament; és una apel·lació buida a unes glòries que, fet i fet, no van existir mai
Amb aquella transformació, el somni històric de Catalunya com a agent modernitzador es va quedar en això: en un somni que havia d’acabar emboirant els càlculs estratègics del catalanisme (a partir dels anys setanta dominat, intel·lectualment i políticament, pel socialisme català). L’apel·lació a la idea del catalanisme modernitzador d’Espanya va servir per moderar els impulsos rupturistes de la perifèria durant la transició democràtica i per legitimar el pacte constitucional. Aquella idea, però, només era un mite, la closca morta d’una estratègia política que no s’havia posat al dia davant dels canvis peninsulars de les darreres dècades. Espanya ja era moderna ―tot i que instal·lada en una modernitat que el vell catalanisme, ben cregut que la industrialització i el desenvolupament sempre venen de baix (dels artesans i enginyers convertits en autònoms i empresaris), no s’havia pogut ni imaginar―.
Al tombant del segle vint-i-u, quan els defensors directes del catalanisme intervencionista van adonar-se que el programa modernitzador no duia enlloc, la resposta (de la mà de Pasqual Maragall) va ser proposar un pacte federal (o, més aviat, un pacte de bicapitalitat) per mirar de domesticar la potència política i econòmica d’un Madrid que es negava a compartir poder real. Naturalment, la proposta (gairebé unilateral i amb el suport feble d’un president socialista arribat a la Moncloa per l’onada de l’11-M) va fracassar: si la metròpolis havia sorgit com a resposta a un repte perifèric secular, res podia fer pensar que l’aparell de l’estat central s’avindria fàcilment a pactar una nova estructura política més equilibrada.
El repte polític que va plantejar el catalanisme moderat i intervencionista va desfermar una crisi constitucional i de legitimitat que segueix oberta. En qualsevol cas, parlar de “modernització” peninsular no té cap fonament. És una apel·lació buida a unes glòries que, fet i fet, no van existir mai. De la mateixa manera, proposar un suposat esquema federal tampoc sembla tenir gaire viabilitat: la sentència del 2010 va deixar aquest cartutx completament inservible. Per això, el terceraviisme em continua semblant, tot plegat, una realitat inexistent que l’únic que aconsegueix és fer perdre força i temps al catalanisme contemporani.
Carles Boix
Opinió Vuitanta mirades (1) Carles Boix

Tatxo Benet: ‘Independentista? Crec que sempre ho he estat’

Tatxo Benet, al seu despatx de Mediapro (Foto: Adiva Koenigsberg)
Tatxo Benet i Ferran (1957) és soci de Mediapro i mecenes cultural. Tot i ser un dels empresaris més potents de Catalunya, Tatxo Benet és un gran desconegut. Per no tenir, no té ni entrada a la Viquipèdia, tot i ser fundador d’una de les poquíssimes multinacionals catalanes, amb presència a mig món. Ja sia per caràcter, ja sia perquè el seu soci i amic Jaume Roures s’emporta tota l’atenció mediàtica, la veritat és que de Benet en sabem ben poca cosa. Com a molt, que va treballar a TV3. I aquí ens quedem. Aquesta entrevista intenta, doncs, omplir un buit informatiu i saber una mica més sobre la biografia i punts de vista d’un gran desconegut. Tatxo Benet va rebre VilaWeb fa uns dies al seu despatx de Mediapro, a Barcelona. A la façana de l’edifici, una immensa quadribarrada. A la finestra del despatx, vistes panoràmiques de la ciutat.
Tatxo Benet i Ferran (1957). Qui era la senyora Ferran?
—Hòstia… [S’aixeca, va a la taula i n’agafava una fotografia carnet de la seva mare, que té sempre a la vista]. Aquesta és la senyora Ferran: la persona que m’ha influït més a la meva vida. Molt del caràcter que tinc està influenciat per ella. La meva mare va ser molt, molt, molt especial. Era una gran senyora, i molt avançada al seu temps. Malgrat que tenia cinc fills, no va deixar mai de treballar. I això a Lleida als anys seixanta no era una cosa habitual. Tenia diversos negocis. Un institut de bellesa. I va muntar altres botigues d’altres rams. Es donava molt als altres, va ser molt moderna i no va tenir por de què poguessin pensar els altres d’ella. Un saber estar. Una elegància.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
I el senyor Benet, qui era?
—La persona que he vist que ha estat més treballadora. Ningú com ell. Tenia una gestoria a Lleida, heretada de l’avi, on es guanyava la vida. I, a la vegada, era periodista. Durant 25 anys va ser el delegat d’El Correo Catalán a Lleida. Abans havia treballat a La Mañana. Treballava set dies a la setmana. Tot l’estiu. Mai vacances. Com a molt, alguns dies per Setmana Santa. El deliri de la feina l’he agafat d’ell.
Vau anar a un col·legi de l’Opus. Us hi van enviar per creients?
—No eren especialment religiosos. Però és el que hi havia. I a l’ambient dels meus pares ningú es plantejava portar els nens a un col·legi nacional. Era mal vist. Per mal ensenyament.
Heu quedat marcat pel col·legi de l’Opus?
—Tothom, Opus o no, està marcat pel col·legi. Hi ha gent que ha quedat molt pitjor. Marcada, fins i tot, físicament. La fama de determinats Maristes, a Lleida, per exemple… Nosaltres no teníem capellans. Només el director espiritual. Ara, jo he sortit tot el contrari. No crec en Déu. I només crec en la ciència. Coses bones? Encara ara tenim un xat amb tots els quaranta alumnes que anàvem a classe. Érem la primera promoció. Els Terra Ferms, perquè el col·legi era Terra Ferma. I fa dos anys, que els vaig convocar jo, vam trobar-nos a Lleida.
Sou cinc germans. Bon rotllo, amb els germans?
—No és que tingui bon rotllo. Estem molt units. El germà gran, molt intel·ligent, ha fet psicologia, antropologia i alguns altres estudis. No ha deixat d’estudiar. I ara es dedica a un negoci d’electricitat. Jo sóc el segon. El tercer va anar a viure als Estats Units fa 33 anys o 34. I encara hi és. Conseller delegat d’una multinacional. Productes de laboratori. El quart, arquitecte. Viu a Lleida. I el petit, el Jordi, drogoaddicte, es va morir de sida el 1992. Quan el germà ve dels Estats Units fem colònies, així en diem. Ens n’anem a un lloc de Catalunya, el congost de Mont-rebei o el càmping d’Àger, i els quatre ens estem allà. I fem excursions. Fem molta pinya.
Fills?
—Dues filles i dos fills. I la meva actual dona té dues filles per la seva banda. La gran fa coreografia, i ara estudia a Los Angeles direcció de cinema. La segona estudia enginyeria informàtica. El tercer ha estudiat educació social i treballa d’integrador. I el petit estudia màrqueting.
A casa vostra, de quin bàndol eren?
—A casa meva, la família del pare eren carlins. Mon pare va arribar a ser regidor, paer, de l’Ajuntament de Lleida als anys cinquanta i seixanta. Gent tradicional, conservadora, que havien donat suport a Franco, però que no n’eren adoradors. Ja els estava bé el règim, tot i que alguns d’ells, com el meu avi, carlí, no li semblava gaire bé que mon pare fos paer, entre altres coses pel tema de la llengua catalana. La mare, en canvi, era filla d’un taxista. El taxi número 1 de Lleida. N’estàvem molt orgullosos, que fos el número 1. L’home era d’Esquerra Republicana. I ma mare era molt avançada políticament. Jo a casa vaig tenir aquesta doble visió.

Per què feu periodisme? Pel pare?
—Segurament. Jo l’acompanyava de petit. De sempre vaig dir que volia ser periodista. Cap dels meus germans ho deia. Jo no he estudiat gaire periodisme. Aquesta és la veritat. Treballar, sí. Des dels 16 anys treballava de periodista al Correo Catalán i al Barcelona Deportiva. I l’any 1975, que n’acabava de fer divuit, vaig anar al Diari de Lleida.
No teniu carrera?
—No. No he acabat cap de les dues carreres que vaig començar. Vaig començar dret a Lleida perquè ma mare em deia: això de periodisme no et servirà de res, estudia dret per agafar cultura d’alguna cosa. Primer em va agradar molt. Era molt agraït. Perquè els professors represaliats de Barcelona els enviaven a Lleida. Teníem Jordi Solé Tura, Pedro Jover. Eliseo Aja. I fèiem dret romà, que és molt divertit. Dret polític, on vaig acabar fent un treball sobre el Maig de 1968. Però dret, a segon, la cosa és codi civil. Codi penal. ‘Artículo 545 que va en remisión con el 548’. Ui, vaig dir, això no m’agrada. Vaig deixar dret. I estudiava periodisme a Barcelona, que no vaig acabar, i treballava al diari a Lleida. El primer dia que vaig anar a classe de periodisme era el 20 de novembre de 1975.
Ha!
—Mon germà gran tenia un pis, i ens vam passar la nit rebentant Barcelona amb un que era poeta. I a les sis del matí, havíem d’anar a l’Autònoma. Era a la cuina, i vaig sentir-ho a la ràdio del veí. Hòstia, s’ha mort Franco. I a la UAB hi havia una festa brutal. Ho vaig trobar sensacional. Però jo havia de tornar al diari a Lleida. Hi havia notícia. Aquest va ser el meu primer dia de classe.
Treballeu de periodista de seguida.
—A Barcelona vaig col·laborar amb un diari que es deia Catalunya Express. Només col·laboracions en temes d’esport. No em donava gaire. I jo no volia demanar res a casa. Era caparrut. Me’n vaig atipar i vaig anar a Pamplona amb una xicota. Uns mesos. I vaig tornar a Lleida. I em vaig oferir a treballar pel diari El País. Hi havia Enric Canals i Alfons Quintà. Un dia era a casa i, per televisió, vaig veure detinguts per l’atemptat del Papus. I eren tots gent de Lleida que jo coneixia. Eren de la guàrdia de Franco. Gómez Benet, Bosch. Extrema dreta de Lleida. Jo sabia que tots eren de la guàrdia de Franco. I ningú ho deia. Aquesta és la meva, vaig dir. Vaig trucar a El País. ‘Hola, us volia oferir una informació: aquesta gent són de la guàrdia de Franco.’ El País va ser el primer que va dir que els assassins eren de la guàrdia de Franco. I arran d’això, vaig passar a ser corresponsal d’El País a Lleida.
Militàveu en algun partit?
—No. Però estava polititzat. Jo en aquella època estava fascinat per Herbert Marcuse, Erich Fromm. Em va fascinar molt el Maig del 68. I vaig veure que els comunistes s’hi posicionaven en contra. I adonar-me d’això, a 17 anys, va ser veure que d’autoritarismes n’hi ha de moltes menes.
I d’independentista, quan us en feu?
—Jo crec que sempre ho he estat. Però no és tant de ser independentista de tota la vida. Si vols l’autogovern, en quin moment poses el límit? Per què decideixes que els catalans són bons fent sanitat, però dolents amb afers exteriors? Per què? Només té una raó de ser, i és que creguis que hi ha d’haver un marc que és Espanya. I, per tant, podem donar coses a Catalunya, però mai trencar aquest marc. Però això és una cosa sentimental. Si som capaços d’autogovernar-nos, ho som per a tot. En vols dir independència? Doncs digues-ne independència. Catalunya és sobirana, però no es pot independitzar? Aleshores no és sobirana. No té cap mena de sentit.
El judici als presos, el seguiu?
—L’he arribat a escoltar amb la wifi d’un avió. Tot el viatge. Les sis hores o set. Crec que amb el judici s’intenta acabar de construir el relat fals que s’ha fet sobre què va passar aquí a Catalunya. Ho veiem amb els guàrdies civils que van sortint. I suposo que el fiscal pretén demostrar un clima de violència. Al final aconsegueixen allò que buscaven: que els mitjans de Madrid creïn un cultiu, i que expliquin que això era molt violent, per justificar una sentència que ja tenen feta.
Quin és l’eslògan de Tatxo Benet?
—En tinc dos, que em vénen de la meva època de minyó escolta: Tant com puc. I sempre endavant.

Poses ‘Tatxo Benet’ a Google i la primera cosa que surt és un article a El Mundo. Us situen al lloc 182 dels més rics d’Espanya. 260 milions. Xifres certes?
—No. La xifra certa és que jo tinc el 12% d’aquesta companyia. Això és cert. Però ells consideren el que val Mediapro, i calculen que val 2.000 milions. I el 12% són 240. Però per tenir-los, primer, jo m’ho hauria de vendre i, segon, que m’ho paguessin al preu que diuen ells. En fi.
David Graeber, antropòleg. Autor de ‘The debt’. Tesi: qualsevol multinacional s’ha aixecat fent trampa. Sense complir les lleis. Trencant-les. Impossible fer-se ric, si no.
—No. Jo no conec les altres multinacionals. Però si ens referim a nosaltres, no. En absolut. Es pot crear un gran grup sense que calgui atropellar ningú. Sense que calgui que la gent que hi treballa se senti cohibida.
Com passeu d’escriure articles a fer negocis?
—Jo era un periodista que m’entusiasmava la meva feina. Súper apassionat. Jo era dels qui treballava a El Periódico de Catalunya i, si sentia unes ambulàncies a les dues de la matinada, trucava de seguida, agafava el cotxe i me n’anava a veure-ho. Era el que m’agradava. I quan entro a TV3, em diuen que si vull fer de cap d’esports. I allà, en Jaume Roures fa de cap de producció. Has de comprar drets, perquè si no, no tindràs material per a emetre. Tens producció, realització. I començo a veure que s’han de comprar coses. Vendre coses. Gestionar equips. I sense haver acabat la carrera de periodisme, que vaig fer tres anys, ni la de dret, un any, vaig haver d’aprendre i entendre un negoci. El negoci de la televisió. Quan es va acabar això de TV3, vaig anar a Madrid, a ser director general d’una companyia. Audiovisual Sports. La que tenia els drets del futbol. 40% Asensio. 40% Sogecable. I 20% TV3. TV3 una mica arbitrava, i vaig anar-hi de director general. Vaig estar-hi sis mesos, un any. Molt poc. Perquè Telefònica va comprar la part d’Asensio, per enfrontar-se amb Sogecable. I entre els dos era impossible de gestionar. I me’n vaig anar. I quan vaig marxar, vaig pensar que la cosa normal era dedicar-me a fer allò que sabia fer: comprar i vendre drets, programes. I d’aquí ve.
Com és el vostre dia a dia? Per exemple, el darrer mes.
—Del darrer mes, quinze nits fora. Som en un moment d’expansió internacional. L’últim mes he estat a Los Angeles, Nova York, Londres, Xangai, Buenos Aires. A Los Angeles i Nova York, presentant Mediapro Studio, la nostra divisió de continguts, on els tenim tots empaquetats. A Londres, reunions amb bancs i financers. A Xangai, hi tenim el consell. Un de cada tres es fa allà. I dos de cada tres a Barcelona. I a Buenos Aires hi tenim un hub de negocis força importants. I tenim força operacions.
Els homes de negocis us mateu entre vosaltres. Des de fora, ho sembla.
—No. No tinc aquesta sensació que sigui una cosa gaire agressiva. Nosaltres fem la nostra feina. Sí que a vegades molta gent s’ho pren així. Aquí a Espanya som en el punt de mira molt sovint. Però nosaltres no tenim una actitud agressiva amb la competència.
Teniu un vessant de mecenes cultural. Per exemple, per què voleu fer mil metres quadrats de llibreria Ona, a Barcelona?
—Perquè sóc molt fan dels llibres. Molt. Quan vaig venir a Barcelona vaig començar a comprar els llibres a la llibreria Ona. I des de llavors, sempre. M’ha agradat el seu posicionament sobre la cultura. Un dia vaig parlar amb la Montse: m’agradaria quedar-me la llibreria, i que tu continuessis portant-la. I vinga, endavant. I la meva dona, notària, i de León, em va dir: per què no ho fas ben fet? I vam buscar un local. Si em pregunteu quina estratègia hi ha darrere, jo crec que les cultures només viuen si hi ha escriptors que escriguin en aquesta cultura. Si escriuen en la llengua. Els intel·lectuals, els escriptors, són el gran tresor. Són els qui fan que s’aguanti aquesta cultura, llengua i país. És així. I hi ha un moment a la vida, que aquí tots ells han de decidir: ho faig en català o en castellà? No se n’adonen. Però els passa. Doncs els qui volem col·laborar, podem posar-los-ho fàcil perquè en el moment que hagin de prendre la decisió, triïn el català. La llibreria és una manera d’ajudar en aquesta direcció. La meva manera d’ajudar és fer una llibreria només en català, gran i amb ambició. La intenció és guanyar diners. I espero poder obrir el Sant Jordi vinent.
Com combatreu Amazon?
—Tindrem un catàleg de llibres en català que ells no tindran mai.
No es podran comprar per Amazon?
—Si els venc jo, ja em va bé. Però el catàleg el tindrem nosaltres. I segon, donant servei a la llibreria que no tenen.
Autors que us agradi llegir?
—De Catalunya, m’agrada molt tota la poesia catalana. Papasseit. Carles Riba. Maria-Mercè Marçal. I Mercè Rodoreda i Joan Sales. Crec que Catalunya ha tingut grans poetes, i molt mala sort: molts han mort joves. Sempre he estat, ja de jove, fanàtic de Graham Green. I de Julio Cortázar.

Comprareu més obres d’art censurades, com vau fer amb la peça ‘Presos polítics’?
—He fet una col·lecció d’obres censurades. En tinc unes quaranta o cinquanta. Mireu, m’acaben de portar el catàleg. No és definitiu. Tot això d’aquí són obres que han estat censurades en algun moment. De tot el món. M’agradaria exposar-les a Barcelona. Això forma part de la meva ideologia liberal que us deia. Ningú pot coartar la llibertat d’expressió. Hi ha obres de molta qualitat.
Per exemple?
—Robert Mapplethorpe. Fotògraf dels EUA. Marta Minujin. Artista argentina. David Cherney. Artista txec, que va fer una mena de tauró d’Hirst, però a partir de la figura de Sadam Hussein. Tinc coses prohibides per l’Ajuntament de Barcelona. Aquest torero, per exemple, prohibit per Xavier Trias. I aquest altre torero, prohibit per Ada Colau. És Morante de la Puebla, que va fer un pòster per a anunciar la corrida que feia a Saragossa. I l’ajuntament no li va deixar posar aquest cartell a Barcelona. Aquest altre és de Figueres. 2010. Una exposició sobre el franquisme de Núria Güell i Levi Orta, que van fer una acció: un cotxe pintat de simbologia franquista. I s’havia de passejar per Figueres. L’alcalde ho va prohibir.
L’alcalde Santi Vila?
—No ho sé. Jo ara tinc el cotxe. I mireu aquesta altra, és meravellosa. Zoulikha Bouabdellah. Són catifes d’oració, els ha fet un foradet al mig i hi col·loca sabates de dona occidental. Amb taló. Sensacional. Prohibit a França, durant l’època dels atemptats gihadistes. Hi ha obres de tota mena. Mireu aquesta. Eléaza. Pintor que viu aquí a Catalunya. Hi diu: ‘Polític a l’atur busca cantonada segura i confortable’. Ja veieu quina ximpleria. Doncs li van fer treure, la Diputació de Màlaga. ‘Per atemptar contra la dignitat dels polítics i de la dona.’
Res a afegir?
—Abans m’heu demanat qui m’influïa. I sabeu qui m’influeix molt, ara? Els meus fills. Sembla una bestiesa. Doncs moltes vegades em fan de consciència. Moltes.

dimarts, 23 d’abril del 2019

Sant Jordi arriba a l’Alguer amb activitats durant tota la setmana

sant jordi alguer activitats
L’Alguer celebra Sant Jordi d’avui fins al 27 d’abril amb diferents activitats. Avui a les 17.30 es farà la presentació de la publicació anual Sant Jordi a l’Alguer a la recerca del drac, d’Eleonora Cattogno (amb traducció de Carla Valentino, a la Sala Mosaic del Museu Arqueològic. A les 18.00 s’exposaran al carrer de Sant Agustí 18 A les publicacions d’Òmnium Cultural de l’Alguer i les traduccions en alguerès d’El petit príncep, de Saint-Exupéry, i la Història d’una lloca marina, de L. Sepúlveda. També hi faran una diada de portes obertes. A les 19.00 l’Obra Cultural de l’Alguer presentarà una reedició del Volum II de Miquel Chessa a cura de Carlo Sechi i amb la lectura de Pier Luigi Alvau. Serà a la sala de la Biblioteca Catalana.
Dimecres continuaran les activitats, i de les 17.00 a les 19.00 Plataforma per la Llengua organitzarà un laboratori de paella valenciana amb mestres paellers anomenat ‘Del tros al plat’ a la plaça Lo Quarter. A les 19.00 es farà una masterclass de guitarra blues amb el mestre Quico Pi de la Serra, que presentarà els seus últims discs. S’organitzarà a la torre de l’Esperó Reial.
Dijous a les 12.00 es repetirà el laboratori de paella valenciana i a les 18.00 es farà un concert gratuït de Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra, en el marc de la festa de l’Alliberament del Feixisme que se celebra a Itàlia.
Divendres a les 9.00 es repetirà el laboratori de paella valenciana i a les 18.00 es representarà Ernesto, una comèdia de Guido Sari. És una mena de metàfora de la infatuació acrítica per la tecnologia, que pot arribar a modificar els nostres comportaments, tant col·lectius com individuals. Serà a la Universitat de les Tres Edats (carrer de Sàsser, 179).
Dissabte es clouran els actes amb la presentació de l’aplicació Apparella’t per a trobar parelles lingüístiques, una iniciativa de Plataforma per la Llengua que ja té el suport de més de dos-cents mecenes. Es farà a la Torre de l’Esperó Reial.
La Generalitat de Catalunya organitza algunes de les activitats, com ara la presentació de Sant Jordi a l’Alguer a la recerca del drac. L’Ofici de l’Alguer, que depèn de la delegació del govern a Itàlia, torna a estar en funcionament després d’haver estat tancat per l’article 155.

dijous, 18 d’abril del 2019

I el 549è dia de presó, el deixen parlar volent-lo humiliar

Jordi Sànchez
En el seu 549è dia d’empresonament, Jordi Sànchez s’ha llevat amb una sorpresa. Li ho ha comentat al tècnic que li indicava com aniria la videconferència, des d’una habitació del centre penitenciari de Soto del Real presidida per una bandera espanyola i una fotografia del rei espanyol (com volent-lo humiliar) en connexió amb una sala de l’agència EFE plena de periodistes i la número dos per Barcelona de JxCat, Laura Borràs. Sànchez s’ha assabentat aquest matí de la resolució nocturna de la Junta Electoral espanyola: podria parlar des de la presó i esdevenir, per carambola, el primer candidat empresonat a fer-ho. La JEC havia acceptat abans que també ho fes Oriol Junqueras, en una altra conferència de premsa organitzada demà per l’ACN. ‘La Junta Electoral és sorprenent’, ha dit Sànchez, somrient, mentre es posava els auriculars. Un pupitre blanc, un mòbil per a connectar via Skype amb Barcelona i una càmera d’EFE a la sala de la presó madrilenya. Els presos polítics irrompien així en una altra campanya condicionada per una repressió normalitzada per la quotidianitat.
No volia parlar gaire del judici. Tampoc de la possibilitat d’un indult, perquè diu que només pensa en l’absolució. La seva condició de pres es reduïa a un estat temporal obligat i, la de candidat, a l’estat volgut i desitjat, malgrat tot. ‘La meva preocupació en aquests moments no és el meu indult, les mesures que hi podran haver si la sentència no és absolutòria. El que està en joc és qui seurà a negociar amb el PSOE i amb quina força ho farà’, ha argumentat. Des de Soto del Real, Jordi Sànchez ha volgut fer de candidat de JxCat el 28-A: deixar clar que no és només una fotografia en un cartell, una frase escrita en una carta que es llegeix sobre l’escenari d’un míting que mai no podrà trepitjar. La d’avui ha estat una de les escasses oportunitats que tindrà per a intervenir en viu en la campanya. I ha volgut deixar anar repetidament el mateix missatge: cal que JxCat sigui decisiva per a condicionar la investidura.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol

‘Matisaria molt les línies vermelles que Pedro Sánchez diu que té’, ha dit, refusant la hipòtesi d’un pacte impossible amb el PSOE per la negativa dels socialistes espanyols a negociar un referèndum. Sànchez volia fer política adreçant-se a la gent per primera vegada des del 16 d’octubre de 2017, amb l’excepció de la intervenció inicial que va fer en el judici al Tribunal Suprem. El candidat de JxCat confia que, passats els interessos que condicionen les campanyes electorals, el dirigent del PSOE recuperarà el pragmatisme i s’asseurà a negociar, digui què digui ara. Sànchez considera que el PSOE no pot formar part del blocatge del conflicte sinó que haurà de desllorigar-lo i, a més, necessitarà un soci estable per a governar. ‘El referèndum formarà part de la solució’, ha sentenciat.
En canvi, l’estatut que ha abanderat com a proposta el president espanyol és una pantalla passada, segons JxCat. ‘Catalunya no necessita un nou estatut’, ha sentenciat Jordi Sànchez. Una pregunta darrere d’una altra, i el temps es feia curt. La conferència de premsa ha començat amb un final marcat des del principi, que ha impedit de formular totes les preguntes demanades: a dos quarts menys cinc d’una es tallaria la connexió. Gràcies a la tecnologia, amb el vist-i-plau de la JEC, JxCat i ERC poden intentar fer campanya des de la presó i els periodistes podem intentar fer la nostra feina en connexió amb el candidat. Però no és un format per a la repregunta, per al matís ni la cerca de la contradicció. Diu Sànchez que no donaran un xec en blanc al PSOE, però tampoc no concreta les condicions exactes per a facilitar-li d’entrada la investidura, ni els detalls sobre com ha de ser aquest referèndum més enllà d’exhibir la predisposició a negociar-ne la data i la pregunta. ‘No acceptarem que ningú posi restriccions per a dialogar’, hi afegeix.
Sànchez, tanmateix, ha deixat anar un altre titular. Pensa agafar l’escó al congrés espanyol i diu que Josep Rull i Jordi Turull també ho faran si són elegits candidats. Això vol dir que els tres diputats deixaran el Parlament de Catalunya i JxCat recuperarà tres dels vots que havia invalidat el jutge Pablo Llarena amb les suspensions dels seus drets, perquè entraran nous diputats. JxCat i ERC sumaran aleshores 64 escons, i els en faltaran els de Carles Puigdemont i Toni Comín. 45 minuts de conferència de premsa. Quan s’exhaurien i ja no hi cabia cap més pregunta, Leandro Amor, delegat general d’EFE a Catalunya, ha deixat que Sànchez tanqués la comunicació amb una conclusió. El candidat ha enregistrat l’espot que fins ara no li havien deixat fer. ‘Agrair el suport de tanta gent. Jo hi seré’, ha dit mirant a càmera. ‘Catalunya ha de tornar a estar al centre de les solucions i només depèn de vosaltres, els electors’. A la sala de periodistes, un llarg silenci.
Recupereu la conferència de premsa completa:

R.p telemática desde la cárcel de Soto del Real de Jordi Sánchez, candid...

dilluns, 15 d’abril del 2019

Observadors internacionals avisen que el Suprem ‘tendeix’ a escoltar només el relat de violència de les acusacions

Els observadors internacionals del judici contra el procés han destacat que durant la novena setmana del judici, en què sobretot han testificat funcionaris de les forces policíaques, el Suprem ‘tendeix’ a escoltar ‘únicament’ el relat de la violència al·legat per les acusacions i que se sustenta en les declaracions dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Des d’Internacional Trial Watch es critica la negativa del president de la Sala d’acceptar preguntes sobre si la ciutadania reunida als centres de votació exercia legítimament els seus drets fonamentals. Pels observadors, així es demostra una concepció ‘molt restrictiva’ de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa.
En aquest sentit, per aquest grup d’observadors, els testimonis de la darrera setmana han seguit insistint en el caràcter valoratiu de conceptes repetits com ‘hostilitat’, ‘por’, ‘tumult’ o ‘barricades humanes’. De la mateixa manera que ja van afirmar la setmana anterior, Internacional Trial Watch consideren que aquestes valoracions ‘subjectives’ que no relacionen els acusats amb els fets imputats sinó que serveixen per construir ‘artificialment’ un relat de violència. Pels observadors també demostren una concepció ‘molt restrictiva’ de l’exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen les acusacions en la causa. Segons el grup d’observadors, amb les declaracions dels policies se segueix constatant una manca de proporcionalitat entre les proves i els càrrecs que busca l’acusació.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Els observadors també han criticat que es mantingui la limitació de confrontar els testimonis amb imatges de vídeo o altres proves perquè consideren que així s’impedeix que ‘aflorin’ possibles contradiccions i per tant, té efectes ‘directes’ sobre la valoració de la prova per part del Tribunal. Pels observadors, aquest fet dificulta la tasca de les defenses a fi d’evidenciar la credibilitat dels testimonis. Pel grup, la visualització a posteriori els farà perdre ‘capacitat probatòria’, ja que estaran descontextualitzats del moment en què els testimonis els situen en el temps i en l’espai. Segons els observadors, aquest efecte hauria de ser tingut en compte perquè des d’una perspectiva constitucional i del principi de major eficàcia dels drets, consideren, que l’intèrpret està obligat a afavorir la que possibiliti un exercir més ple dels mateixos sota pena d’incórrer en la seva vulneració, en aquest cas, del dret de defensa.
Per Internacional Trial Watch, també és preocupant que no es garanteix les garanties d’incomunicació dels testimonis entre si, que és ‘inexistent’, ja que tots han pogut escoltar i veure les declaracions dels anteriors. Pels observadors és un ‘afegit’ a la tasca de les defenses que mereixeria ampliar contradicció i poder verificar la seva credibilitat.
D’altra banda, els observadors també critiquen que les parts segueixen sense conèixer el calendari complet del judici, ni l’ordre dels testimonis, un fet que considera que entorpeix la preparació dels interrogatoris, amb un ‘debilitament’ a l’exercici del dret de defensa.

dissabte, 13 d’abril del 2019

S’ha mort Neus Català, supervivent dels camps nazis

S’ha mort a 103 anys Neus Català, supervivent dels camps nazis i un dels símbols de la lluita antifeixista. Afiliada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i després al PSUC, va creuar la frontera francesa amb 180 nens quan els franquistes van entrar a Barcelona el 1939. Durant la guerra de 1936-1939 havia col·laborat en la custòdia de nens orfes.
Ja a l’exili, va lluitar a la Resistència francesa amb el seu marit. Ambdós van ser capturats pels nazis i enviats a camps de concentració, on ell va morir. Ella va estar al camp de  Ravensbrück (Alemanya) fins el 8 de maig de 1945. Després va tornar a França, on va seguir militant en organitzacions antifranquistes. En tornar a Catalunya, va militar al PCC i a EUiA i mai no va deixar de lluitar pels drets i les llibertats i contra el feixisme. Era l’última dona catalana supervivent d’un camp nazi.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Nombroses personalitats del món de la política i la cultura han lamentat la notícia i han reivindicat la dignitat i determinació de Català:





Catalunya està de dol. S'ha mort , una dona immensa, plena de vida i de dignitat. Un exemple de la lluita pels drets humans. Una veu clara per la llibertat i contra la barbàrie. Gràcies per tant!

"No oblidem mai el nazisme. Preservar la memòria és un deure cívic."

La Neus Català és morta. Ha estat el mateix dia que la Mercè Rodoreda. Als 103 anys i als seus Guiamets estimats. El cel, avui, és de plom, per la pèrdua. Gràcies per haver encarnat la dignitat i la determinació. Gràcies per ser una lluitadora per la llibertat. En pau descansi.

Estimada Neus. Et devem molt. El teu exemple de coratge, de dignitat, de dona comunista que no es vincla i el teu somriure que sempre t’acompanyava, malgrat la història. Et devem molt. També una República amable. Visca la terra lliure d’amenaces feixistes.

Descansa en pau, . Ara més que mai et durem a la memòria que alguns ens volen esborrar .

La deia que “preservar la memòria és un deure cívic”. Aquesta és la nostra obligació, no deixar caure en l’oblit el sacrifici d’una generació que va donar-ho tot per lluitar contra l’odi i per construir un món més lliure. Descansa en pau, Neus.

La millor manera per no repetir la història és no oblidar-la mai. Fins sempre Mai més, contra ningú. Antifeixistes Sempre!

Ha mort Neus Català, lluitadora antifeixista i supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Un exemple de lluita i de supervivència. Descansi en pau

Mientras un Gobierno le daba una medalla a Martin Villa aquí otro se la daba a Neus Català.

'No he plorat mai davant d’un nazi'

Si alguien merece un funeral de estado en este país es ella.

Que la tierra te sea leve.