diumenge, 31 de març del 2019

El síndic de l'Alguer defensa una "solució democràtica" i lamenta que hi hagi presos polítics

El síndic de l'Alguer defensa una "solució democràtica" i lamenta que hi hagi presos polítics

El conseller ha visitat l'Ofici de la localitat italiana, que torna a estar en funcionament després del 155

 elMón

per Redacció 30/03/2019 15:32
El conseller Alfred Bosch saluda el síndic de l'Alguer, Mario Bruno
El conseller Alfred Bosch saluda el síndic de l'Alguer, Mario Bruno | Gencat

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch ha visitat l'Ofici de l'Alguer, que depèn de la Delegació del Govern a Itàlia i que torna a estar en funcionament després de ser tancat per l'article 155. Bosch ha assegurat que "venim a dir gràcies a un municipi, i també a la societat sarda, que ens ha donat suport en moments difícils". "Ens uneixen molts llaços històrics i culturals amb l'Alguer, i sentim aquesta germandat a banda i banda del Mediterrani", ha explicat Bosch, que ha afegit la importància de "recuperar una connexió aèria regular entre Catalunya i l'Alguer per millorar les relacions en turisme, economia o cultura".

Durant la visita institucional, Bosch s'ha reunit també amb el síndic de l'Alguer, Mario Bruno. El síndic ha mostrat el seu afecte cap als presos polítics catalans i ha defensat "una solució democràtica" i que "no es poden usar mètodes no democràtics per aturar un procés que, al meu entendre, és irreversible".

El conseller s’ha trobat també amb diverses associacions culturals amb presència al municipi, com ara Òmnium Cultural de l'Alguer, Obra Cultural de l'Alguer, l'Ateneu Alguerès, la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques de l'Alguer o la Plataforma per la Llengua. La visita del conseller forma part del viatge que ha fet aquesta setmana a Roma, on s’ha trobat amb think tanks, partits polítics, organitzacions internacionals i mitjans de comunicació italians per exposar la situació política que es viu a Catalunya.

Recepta: Pèsols i carxofes estofats amb botifarra negra

Ingredients:
(per a 4 persona)
1 kg i mig de pèsols de la floreta
1 kg de carxofes del Prat
1 manat d’alls tendres
1 ceba tendra
2 tomàquets
100 g de cansalada viada
1 tros de botifarra negra ampla
oli d’oliva, sal i pebre negre i vermell
herbes aromàtiques (herba, llorer, orenga)
una copeta de vi blanc
mitja copeta d’anís
una mica d’aigua mineral si cal
Elaboració:
En una cassola amb oli, daurem la cansalada a trosset petits.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Després, passem la botifarra negra sencera una mica per la cassola i la reservem.
Hi afegim una mica d’oli i daurem els alls tendres tallats ben petits i la ceba tendra també picada petita.
Ratllem els tomàquets i els afegim a la cassola, amb un polsim de sucre. Tirem el vi i l’anís.
Deixem evaporar l’alcohol i incorporem a la cassola els pèsols i les carxofes tallades en sis trossos (abans de coure, les tindrem amb aigua i llimona perquè no s’oxidin). Ho salpebrem i hi afegim les herbes aromàtiques. Deixem coure els pèsols i les carxofes uns vint minuts, fins que siguin cuits però no en excés.
Posem l’estofat en una safata amb uns talls de botifarra negra i unes fulletes de menta per a decorar el plat.

divendres, 29 de març del 2019

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

CULTURA > GASTRONOMIA

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust’ explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis
La mostra ‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust s’ha inaugurat aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona, on es pot veure a la Sala 3 fins al 29 de setembre. Exhibeix la trajectòria de l’ambaixadora de la cuina catalana al món, ja que és la xef que acumula més estrelles Michelin. A través d’objectes, menús i fotografies, la mostra explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis.
La comissària de la mostra, Anna Alberni, explica que gran part de l’exposició és un rescat d’objectes que Ruscalleda tenia a casa o al seu estudi i que ajuden a entendre i definir com és la cuinera. Així el punt de partida de la mostra, que es dividiex en diversos àmbits, és una representació la botiga de Sant Pol on Ruscalleda va començar el seu projecte, abans d’obrir el primer restaurant. Tot seguit hi ha una cronologia que detalla la feina feta en els tres restaurants que ha tingut la cuinera: el Sant Pau de Sant Pol de Mar, el de Tòquio i el Moments de Barcelona.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
En tercer lloc, el visitant troba un espai audiovisual que mostra el dia a dia a la cuina del Sant Pau. La idea és crear una experiència immersiva i que el visitant se senti com si fos al mig de la cuina, amb els seus moments de calma i el punts àlgids, plens d’estès. Finalment, l’exposició es completa amb un espai dedicat a l’obra de la cuinera. Primer hi apareixen ressenyats dotze productes que caracteritzen la cuina de Ruscalleda com ara el porc, el peix, els arrossos, els suquets, el pa amb tomàquet i la influència japonesa, entre més. I d’altra banda, hi ha dotze menús temàtics on la cuinera ha afegit la creativitat en les receptes tradicionals catalanes.

dissabte, 23 de març del 2019

Eivissa és especial, també en la seva genètica

Eivissa és especial, també en la seva genètica

Un estudi revela que els eivissencs, com els bascos i els sards, són un exemple d’anomalia genètica
TONI POU

ARA.CAT 

Primer van ser un grup d’intel·lectuals alemanys que a principis dels anys trenta fugien del nazisme (el filòsof Walter Benjamin, l’artista Raoul Hausmann i companyia). Després, alguns arquitectes catalans encapçalats per Josep Lluís Sert, que perseguien el mite de l’illa blanca. A finals dels seixanta, una gernació de hippies. Tots ells anaven a Eivissa a buscar un lloc especial, màgic, diferent de la resta del continent. El que no sabien ni els intel·lectuals alemanys, ni els arquitectes catalans ni els hippies de tot el món era que Eivissa és, efectivament, diferent en un sentit molt particular: segons un estudi recent dirigit per l’investigador Francesc Calafell, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), els eivissencs són diferents de la resta de població del seu entorn a escala genètica. La diferència, a més, és tan significativa com la que presenten els habitants del País Basc i de Sardenya, considerats casos d’anomalies genètiques.

Quatre mostres sospitoses

La història d’aquest descobriment il·lustra perfectament com funciona la recerca. En un estudi exploratori de la genètica del Mediterrani de la península Ibèrica, Calafell i els seus col·laboradors es van adonar que hi havia quatre mostres molt diferents de la resta. En van analitzar la procedència i van descobrir que totes quatre procedien d’Eivissa. Sense dubtar-ho, van deixar de banda l’estudi inicial per aprofundir en l’abast i els motius d’aquella singularitat genètica que tot just treia el nas a les seves mostres. A continuació van analitzar la informació genètica de 105 voluntaris de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, juntament amb 189 mostres d’altres regions d’Espanya. Els resultats van corroborar que els eivissencs autòctons -amb els quatre avis illencs- eren genèticament diferents de la resta d’habitants de la Península. “Hem trobat un excés de zones del genoma amb les mateixes seqüències procedents del pare i de la mare, cosa que indica que el grau de parentiu dels illencs és més elevat que en altres regions”, destaca Calafell. A banda d’aquest resultat, a Eivissa es produeix un altre fet que reflecteix aquest parentiu: “Hi ha deu cognoms autòctons que porten un 20% de la població resident”, explica l’investigador. I això en una població de prop de 50.000 habitants, molts dels quals no són autòctons.

D’on provenen els eivissencs?

Per explicar aquesta singularitat es pot recórrer a la història de l’illa, que a diferència de les veïnes Mallorca i Menorca va ser conquerida pels fenicis al segle VIII aC. Però la genètica és tossuda: les anàlisis d’ADN antic que els investigadors han efectuat a partir de mostres de la necròpoli fenícia de Puig des Molins, datada de fa 2.500 anys, indiquen que els eivissencs actuals no tenen origen fenici. Els seus genomes també són molt diferents dels genomes dels habitants del nord de l’Àfrica, que van controlar l’illa després de la caiguda de Roma al segle V, com ho demostra l’anàlisi genètica que s’ha practicat a 157 mostres d’aquesta regió. D’on procedeixen, doncs, els eivissencs?
Per resoldre l’enigma, cal afegir una altra variable a l’equació: l’ecologia. Eivissa és l’illa més àrida de les Balears i això, històricament, ha imposat limitacions importants a la quantitat de població que podia sostenir. Així, Eivissa ha sigut sempre l’illa més feble davant d’atacs i epidèmies com les que es van produir al llarg dels segles XVI i XVII. Pirates berbers, malària, l’atac franco-otomà del 1536 i la pesta bubònica del 1652 van delmar la població de l’illa. I en una població reduïda, l’evolució del genoma pot estar fortament condicionada per l’atzar. En un exemple extrem, si en una població de cinc conills -dos de negres i tres de blancs- només tenen descendència els negres, els gens que porten la informació del color blanc desapareixen de la població. A parer dels científics, aquest efecte, conegut com a deriva genètica, ha condicionat l’evolució genètica dels eivissencs. “Això explica l’absència de trets genètics antics i la seva diferenciació, perquè la població actual descendeix d’un nombre reduït de supervivents”, aclareix l’investigador doctorand Simone Biagini, primer autor del treball.
“Dins la seva singularitat, a qui s’assemblen més els eivissencs és als catalans i valencians”, diu Calafell. Finalment, aquest fet ha conduït els investigadors a formular la hipòtesi que els eivissencs actuals són descendents dels catalans que van conquerir l’illa el segle XIII. “Qui més poden ser, sinó?”, es demana l’investigador.
Les 10 troballes científiques del 2017
Etiquetes

dijous, 21 de març del 2019

Una cascada de Gaudí: de Gràcia a Cornellà

Cascada Gaudí Museu de les Aigües (4)
El Museu de les Aigües d'Agbar, a Cornellà del Llobregat, s'ha enriquit amb una gaudiniana cascada, que és la fidel reproducció de la que hi havia a la Casa Vicens del carrer Carolines de Gràcia (la primera obra d'Antoni Gaudí a Barcelona, feta el 1883) i que va desaparèixer el 1945, quan es va reduir el jardí de la Casa Vicens per construir-hi edificis. Només va tenir, doncs, 60 anys de vida, com també l'espectacular templet del pou, que també estava integrat al conjunt de l'obra (i que protegia la font de Santa Rita, que es diu que tenia qualitats medicionals o fins i tot miraculoses). L'expert en art Daniel Giralt-Miracle, inspirador d'aquesta iniciativa i assessor artístic d'aquesta cascada, l'ha valorat com "Una obra germinal", que estaria al marge del modernisme i de tots els corrents. Seria una obra "genuïnament gaudiniana". L'obra s'inaugura aquest divendres, amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, i es podrà visitar a partir de Setmana Santa, sempre en visites guiades.
Cascada Gaudí Institut Amatller d'Art Hispànic 1932
La Casa Vicens el 1932, amb el templet en primer pla i la cascada entre la font i la casa. Foto: © Institut Ametller d'Art Hispànic.

Una obra monumental i funcional

La cascada és una obra feta de totxo, un material ben senzill a l'època, i l'estructura és d'una gran simplicitat, però d'unes dimensions molt grans: fa un quadrat de 10 x 10 metres, amb una escala per sobre la cascada. Giralt-Miracle ha destacat que a més de l'òbvia bellesa estètica de la construcció, que es desmarca per complet del que eren els sortidors de l'època, es tractava d'una obra molt funcional. Situada a 10 metres de la casa, servia per preservar la intimitat de la casa d'estiueig dels Vicens i, alhora, per refrescar l'habitatge als mesos de calor. Daniel Giralt-Miracle s'ha confessat "emocionat" pel fet de poder veure, per fi, un Gaudí que no s'havia vist en els darrers 77 anys. La cascada demostraria que "Gaudí no només sabia fer cases". L'habitualment circumspecte Giralt-Miracle conclou, emocionat, que es tracta d'"Una obra de collons" i ha lamentat que la cascada original fos destruïda en uns anys en què "la gent no en volia saber res del modernisme i a Barcelona triomfava l'especulació".
Cascada Gaudí Museu de les Aigües (9) Agbar

Reproducció fidel de l'original

Aquesta cascada s'ha construït a partir de 27.000 maons i 3.000 rajoles, que s'han fabricat artesanalment, d'un en un, tal i com es feia en l'època de Gaudí. A la cascada no es li ha posat cap reforç estructural, més enllà dels que ja hi havia a l'obra original de la Casa Vicens. Per a fer aquesta obra es va construir una maqueta a escala, que va permetre dissenyar els complexos arcs parabòlics de la font. Cal tenir en compte que cada filera de totxos és diferent. S'han seguit al peu de la lletra els plànols que es conservaven a l'Arxiu del Districte de Gràcia (a la reconstrucció no s'hi han incorporat les modificacions introduïdes posteriorment per Serra Martínez i s'ha respectat al peu de la lletra el projecte de Gaudí). Josep Vicenç Gómez-Serrano, arquitecte del projecte, ha explicat que aquesta obra s'ha pogut fer gràcies al treball d'operaris que ja havien treballat a la Sagrada Família i a la cripta Gaudí i que eren iniciats en tècniques tradicionals de construcció.
Cascada Gaudí Museu de les Aigües (3) Agbar

En un lloc emblemàtic

Sònia Hernández, directora del Museu de les Aigües de Cornellà, ha explicat que aquesta cascada s'ha construït en un lloc emblemàtic. Per sota del Museu de les Aigües i del Parc de les Aigües hi circula el 50% de l'aigua d'aixeta que es consumeix a Barcelona. En el mateix centre hi conviuen les instal·lacions antigues integrades al Museu, amb els més moderns sistemes de captació d'aigua, que estan en actiu i que empra Aigües de Barcelona. I l'agradable parc que l'envolta està dominat per la fresca presència de l'aigua i per uns arbres impressionants. S'espera que la construcció d'aquesta cascada serveixi, també, per posicionar el Museu a les rutes gaudinianes i per incrementar els seus 45.000 visitants anuals. De fet, en aquesta iniciativa el Museu de les Aigües ja ha col·laborat estretament amb la Casa Vicens.

dimarts, 12 de març del 2019

RECORDANCES CERVERINES 19- LA GRAN NEVADA DEL 1944, A CERVERA, I QUELCOM MÉS. - (1)

Escrits del Víctor
RECORDANCES CERVERINES 19-1
03-09.03.19

LA GRAN NEVADA DEL 1944, A CERVERA, I QUELCOM MÉS. - (1)
Una vegada hi havia una conjunció meteorològica, propiciant que el 22 de febrer de 1944 es formés una gran borrasca pels volants de l'estret de Gibraltar que després és dirigí al Mediterrani, recollint un estol d'aire humit i calent de llevant, i en arribar a terra s'ajuntà amb una massa més freda que venia del sud, topà amb la cota de neu de Tarragona i Lleida, que l'endemà, mateix, provocà un gran temporal que afectà principalment Catalunya, convertint-l'ha en la nevada més gran del segle XX, - sobretot en les zones que esmentarem-, i que va començar a caure la tarda del 23 de febrer del 1944 (un Dimecres de Cendra) per tota Catalunya, principalment la nit a gran part del país, i que el dia 24 va nevar intensament, sobretot a la meitat oest, en zones del prelitoral tarragoní, i principalment a Terres de Ponent, i si anem concretant, anirem a parar a les Comarques de La Segarra, L'Urgell i El Priorat, encara que són zones amb uns hiverns molt freds, però que no hi neva amb molts freqüència, així i tot, amb dades del “Servicio Nacional de Meteorològía”, de l'època, els gruixos acumulats en aquests llocs, de major a menor, foren aquests: 180 centímetres de neu a Falset (El Priorat), 133 cm a Cervera (La Segarra), 115 cm a Tàrrega (L'Urgell) o els 98 cm de Lleida, els llocs més importants que foren afectats. Aquests majestuosos fenòmens meteorològics, i la seva conseqüència va durar del 23 al 26 de febrer del 1944, encara que el tou de neu en molts llocs durà fins a finals de juny, on s'acumularen gruixos, els més alts des de 1904. Tot això passà al revés d'ara, 75 anys després, que veiem clarament els efectes del Canvi Climàtic, de l'anticicló, o de tot plegat, ja que aquest febrer i principis de març, sembla talment com si fos a finals d'abril, principis de maig, amb temperatures d'entre 25 i 30ºC.-. Potser en aquella època, encara que fos normal aquell temps, es seguia aquell refrany, del “Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot”. Mentre passava tot això, a Barcelona i Girona, la cota de neu va arribar per damunt dels 800 metres, degut d'una entrada d'aire més càlid, a diferència de La Segarra, i concretament a Cervera, la seva capital, que tot plegat va quedar tan enfarinat que semblava més aviat Sant Moritz o Baqueira Beret, etc.
La munt de neu al Carrer Major de Cervera.
Esplicaven cerverins de l'època que en un dels llocs on si va arrecerar més quantitat de neu, i que a més va quedar atapeït com una “coca” , i que tota la llargada del carrer pleníssim, però de neu, va ser el principal carrer cerverí: El Carrer Major,- aquests que ara està buit, i no de neu , sinó de tot -. Diuen, vés ha saber, que hi havia tanta neu acumulada, que per anar d'un costat a l'altre de les voreres, per exemple de “Cal Massot”, -ara anomenada Casa Dalmases-, a Ca l'Alfa, o Cal Castells , ara no sé com es diu- que era un dels llocs que m'havien donat. Les referències que m'han arribat és que aquells dies, encara a resultes de la Gran Nevada, el Carrer Major de Cervera, que estava curull de neu. -a punta pala-, mai més ven dit, tant a consequència d'haver regolfat la neu durant més de 15 dies, va esdevenir un gruix tan important, que, diuen, hi havia una alçada esgarrifosa, que era d'uns dos metres, hi ha resultes de la neu encaixonada dins del Carrer Major, es diu que per anar d'un costat a l'altre s'hi havien obert tùnels o passadissos.
Una petita història, dins de la Gran Nevada.
I també diuen les cròniques que: “Quinze dies justos de començar la Gran Nevada, quan el carrer Major de Cervera estava atapeït de neu. Tanta que per passar d'un costat a l'altre s'hi havien obert túnels i passadissos en la seva llargada. Mentre la neu apilotada irradiava molta fredor arreu de la principal via cerverina, dins del balcó, a la cambra, car, del tercer pis, em sembla, de Cal Massot, - ara nomenada Casa Dalmases-, i que segurament hi feia més fred que al defora, se sentien els plors d'un nadó, (Que amb els anys ha fet totes les bajanades del món). Fou el primer fill d'un matrimoni segarrenc, - que els cronicons diuen s'estimaven força-,...I precisament, aquell dia un divendres 10 de març del 1944, i el xiquet amb aquell “Fred de Déu”, aterrà, encara amb llevadora - sense eufenismes -, en aquesta “Vall de Llàgrimes”, i li van posar el nom del besavi, que llavors no n'hi havia gaires. Pensareu de que va tot això?. Amics, els cas que ens ocupa, passà exactament un divendres, d'ara fa 75 anys, enguany cau en diumenge, i és un 10 de març del 2019. Aquells eren temps grisos, porucs i gelats, en la més pura postguerra, a uns cinc anys després de la fi de la Guerra Incivil, - millor dit de la Revolta feixista, o del Cop d'Estat contra la República-, que el nadó de la nostra historia no s'adona fins molt temps després”
................
Sabeu que la majoria de Recordances Cerverines, són la suma de molts records, i moltes experiències viscudes per hom i molta gent. Aquests cas és diferent ja que el protagonista, és l'escrivent, l'autor, o l'escriptor. Tot això m'ho han explicat, ja que hom oficialment no hi era. I car hom no recorda aquella època, però sí que recordo gent que recorden a gent que ho recordaven.
Víctor Lluelles i Cardona

dissabte, 9 de març del 2019

Luis Enrique es confessa i lloa el Barça de Guardiola

Luis Enrique Martínez, exjugador i exentrenador del Barça, viu una altra vida des que ha deixat de portar el pes de la samarreta blaugrana. Actualment defensa els colors d'Espanya com a seleccionador i no té tants problemes. L'asturià reconegut en una entrevista a 'LaTdT' de Catalunya Ràdio que el Barça de Pep Guardiola va ser excels.
Més d'una hora de conversa per deixar uns quants titulars sobre el seu passat, sobretot a la banqueta del Barça. Parlant del seu Barça del triplet, no ha volgut deixar de banda l'època de Guardiola: "El Barça de Guardiola va ser una obra d’art. No valorar-ho seria d’ingenu".
A més, tampoc ha volgut desentendre's del seu temps entrenant el Barça. "Més que els títols que vaig guanyar al Barça em quedo amb el com", explica. "Teníem dos cracs com Neymar i Messi i vam decidir fitxar-ne un altre com Suárez. Al principi hi havia dubtes sobre la relació però va ser excel·lent", afegeix, per acabar dient que aquella època va ser "triomfal". I confessant que van decantar-se de fitxar Rakitic abans que Kroos "perquè el coneixia més i només en podíem fitxar un per pressupost".
abrazo messi luis enrique EFE
EFE
També s'ha atrevit a explicar el problema a Anoeta amb Messi i la crisi viscuda amb la posterior destitució del director esportiu, Andoni Zubizarreta. I celebra que ja no entreni el Barça perquè sent seleccionador "tinc més temps per gaudir d’altres coses, no trobo a faltar el dia a dia dels partits".
Luis Enrique ha afirmat que vivia més el futbol quan era jugador. A tot això, també ha explicat que "l'obra que més em reflecteix com a entrenador és la del Barça B. Em va servir moltíssim per formar-me i van ser uns anys bestials. Va ser una època memorable".

divendres, 8 de març del 2019

La manifestació feminista omple Plaça Catalunya

Descobrir Barcelona més enllà de la ciutat Comtal

CONTINGUT PATROCINAT

Descobrir Barcelona més enllà de la ciutat Comtal

A prop de la capital catalana hi ha tot un món de possibilitats, encara desconegut, per gaudir del lleure, la cultura i la natura

La Sagrada Família, el Parc Güell, la Rambla, el Barri Gòtic… És impensable no associar els atractius turístics de Barcelona amb l’obra arquitectònica de Gaudí i amb el bullici dels carrers o dels barris més famosos de la ciutat Comtal. Però l’espectacular patrimoni cultural, industrial i artístic del territori s’estén més enllà dels límits de la capital i dels punts d’interès que recomanen la majoria de les guies de viatge: a totes les seves comarques s’hi pot gaudir de l’art, les tradicions, la natura i la gastronomia catalanes.
Per demostrar que l’encant barceloní abasta també els territoris que envolten la ciutat, la Diputació ofereix, al seu web de turisme “Barcelona és molt més” (barcelonaesmoltmes.cat), una selecció de propostes alternatives per a tots els gustos distribuïdes per tota la demarcació.
Gaudí i altres joies de la Catalunya moderna
Els qui no vulguin reununciar a Gaudí estan de sort. El geni va deixar la seva empremta més enllà de la capital catalana i en obres tan diverses com naus industrials, criptes, cellers i jardins. La cripta Gaudí de la Colònia Güell, una singular colònia industrial del segle XIX ubicada a Santa Coloma de Cervelló, és potser la més coneguda en haver estat declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat. Però encara n’hi ha moltes més, com la nau Gaudí de Mataró, que es considera el seu primer edifici i que actualment acull exposicions artístiques, o els Jardins Artigas, situats als afores de La Pobla de Lillet, on pedres, aigua i vegetació juguen i es combinen de manera elegant.
El segell gaudinià també es pot trobar a Montserrat, que amb el seu santuari, monestir i muntanya esdevé un dels eixos culturals de Catalunya i conjuga espiritualitat, natura i cultura. Pujar en cremallera, anar a veure la Moreneta, escoltar el Virolai i passejar pel Camí de la Santa Cova, un autèntic museu a l’aire lliure que a més del monument de Gaudí acull creacions d’altres artistes de renom, són excel·lents propostes per gaudir d’un diumenge en família.
Però de modernisme també n’hi ha més enllà de Gaudí. A Terrassa, per exemple, el moviment està profundament vinculat al món de la indústria. Cases burgeses, xemeneies, antics vapors i fàbriques conformen el patrimoni terrassenc, entre el qual destaca l’edifici que actualment acull el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), antiga seu de la fàbrica tèxtil Vapor Aymerich, Amat i Jover, i dissenyat per Lluís Muncunill. Al municipi també s’hi celebra, el segon cap de setmana de maig, una fira modernista, cultural, turística i comercial, que pretén transportar els visitants a l’època compresa entre finals del segle XIX i principis del XX.
Fortaleses medievals, oració i natura salvatge
El llegat medieval també impregna els carrers empedrats de molts pobles de les comaques barcelonines. Cardona n’és un d’ells. L’imponent castell amaga segles i segles d’història i presideix el centre urbà, reconegut com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La Muntanya de Sal, un jaciment salí explotat des de l’època romana, completa el conjunt i esdevé un fenomen natural únic al món. I Vic, per exemple, es transforma uns dies l’any en un poblat medieval amb artesans, tavernes, firaires i espectacles al carrer, on s’hi poden adquirir articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, embotits i formatges, entre d’altres productes.
Al patrimoni cultural de les comarques barcelonines el clergat, un dels estaments privilegiats de la societat feudal, també s’hi troba representat. A més de centres de reclusió de monjos i monges, en l’edat mitjana els monestirs varen ser, juntament amb les catedrals, els grans centres de cultura amb escoles i biblioteques importants. El de Sant Cugat és un dels majors exponents de l’art medieval a Catalunya, amb un dels millors claustres romànics europeus, i el de Sant Benet de Bages combina una part més monumental que parteix de l’època medieval, i una altra de més modernista que va ser residència d’estiueig del pintor Ramon Casas.
Alguns indrets combinen l’encant de castells i muralles amb la força hipnòtica de la natura. És el cas de Rupit i Tavertet, dos punts de gran interès turístic a la vall de Sau Collsacabra, a mig camí entre el Montseny i el Pirineu. Precipicis que descendeixen bruscament des d’altituds superiors als mil metres, cingles, balmes i coves, i gorgs i cascades, són el llegat de la intensa història geològica d’aquest territori, que els més intrèpids poden sobrevolar en globus aerostàtic. I l’embassament de Sau fa les delícies dels aficionats als esports aquàtics, com el piragüisme, la vela o l’esquí nàutic.
A Bagà, una aldea del segle XIII perfectament conservada, també s’hi pot trobar aquesta barreja històrica i paisatgística. Punts d’interès com el Palau de Pinós, Bé Cultural d’Interès Nacional, conviuen amb impressionants paisatges naturals: els del massís de Pedraforca, símbol dels Pirineus, en un entorn natural ideal per practicar senderisme i altres esports de muntanya.
Platges, cellers i castells humans
Amb més de 100 quilòmetres de costa, el litoral barceloní no decepciona els qui busquen sorra i mar. Sitges, antic poble de pescadors, és una destinació perfecta per gaudir de 300 dies de sol a l’any a qualsevol de les seves 17 platges, copsar l’esperit comercial i mariner de la vila voltant pel nucli antic, o degustar delícies locals a qualsevol dels restaurants del passeig marítim, com la cassola d’arròs a la sitgetana, a base de carn i peix.
Els amants del bon beure també podran satisfer el seu paladar i descobrir els secrets de les cinc denominacions d’origen (DO) de les comarques barcelonines: Penedès, Alella, Pla de Bages, Catalunya i Cava. Al seus cellers hi trobaran diferents propostes d‘enoturisme: tasts, museus, paisatges i festes relacionades amb la recol·lecció del raïm o que conviden a brindar.
I per fer país res millor que anar a veure castellers, una de les tradicions de la cultura popular catalana per excel·lència. La singularitat d’aquestes increïbles torres humanes que arriben als deu pisos d’alçada i el seu gran valor patrimonial van fer que l’any 2010 la UNESCO els inclogués en la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, fet que els va dotar d’una categoria universal.

dilluns, 4 de març del 2019

Les defenses desarticulen el “Comando Rebujito” a l’espera de De los Cobos

Les defenses desarticulen el “Comando Rebujito” a l’espera de De los Cobos

Els lletrats del Parlament deixen desprotegida Forcadell | Batussa de Marchena amb els lletrats | Sense igualtat d’armes
Defenses
Una imatge de les defenses amb els encausats darrera | QS/Món

Diuen que el dilluns és un mal dia. Tot i aquesta divisa popular, el president la sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha decidit habilitar els dilluns i no pas els divendres per enllestir la feina de la causa especial 20907/2017, el judici del procés. Però no en tindrà prou. Era previsible. De fet, aquest primer dilluns habilitat no ha fallat al mal averany i s’ha deixat dos testimonis al rebost, el delegat del govern espanyol durant la tardor de 2017, Enric Millo, i l’exconsellera de Presidència, Neus Muntè. Dos noms que demà hauran de competir amb una de les grans estrelles esperades del procés: el Coronel Diego López de los Cobos, el coordinador del fiasco de l’acció policial del Primer d’Octubre.


De los Cobos ha agafat més importància per a les defenses. Els lletrats dels acusats ja esmolen gavinets, després que hagin desarticulat el “comando rebujito”, el nom amb què es coneixia per Madrid, l’antiga cúpula del ministeri de l’Interior, amb Juan Ignacio Zoido, de cap de files i José Antonio Nieto de Secretari d’Estat de Seguretat. Tots eren de Sevilla, d’aquí el nom d’aquesta beguda típica de mançanilla amb gasosa per identificar-los.  “Aquell ministeri sempre estava de Feria de Abril, i els caps de setmana -de divendres a dilluns- sempre es buscaven actes per la zona”, expliquen alguns dels veterans que segueixen la crònica ministerial. Fins i tot, el diumenge Primer d’Octubre de 2017, Zoido anava a anar a Andalusia, però es va quedar al seu despatx de Madrid. Una situació estranya ja que al gabinet de crisi de la Moncloa, comandat per Soraya Saenz de Santamaria, que no el volia veure ni en pintura per la seva relació amb Dolores de Cospedal.


Nieto i la policia exemplar 


La compareixença de Zoido dijous i la d’aquest dilluns de Nieto han tingut un to molt diferent entre sí. Nieto ha assumit la defensa política dels operatius, ha qualificat “d’exemplar” l’actuació policial, ha carregat els neulers contra els Mossos i ha negat que la policia “fes càrregues”. De fet, ha contradit Soraya Saenz de Santamaria i ha informat que abans del 8 de setembre ja es planteja l’enviament de dotacions policials a Catalunya. Així mateix, s’ha vantat que la policia i la Guàrdia Civil no van utilitzar tota la força que podien arribar a utilitzar.


Nieto ha donat alguna alegria a la Fiscalia fins al punt que ha gosat assegurar que la Moncloa va proposar descafeïnar el referèndum a un nivell més baix que el 9N oferint pau policial a canvi de votar a places i espais oberts. Nieto ha tonat a evidenciar l’obsessió gairebé malaltissa que l’excúpula d’Interior i policial tenia i té amb el Major dels Mossos Josep Lluis Trapero.  L’aleshores número dos del ministeri ha donat unes explicacions a les acusacions sobre el plantejament a Catalunya com si un general nord-americà expliqués al detall els operatius a Vietnam. Si Nieto ha aguantat bé l’interrogatori de la fiscalia -clarament entrenat i assajat- no ha resistit l’empenta de les defenses. 


La seu la CUP, els Mossos i l’estranya desaparició dels policies ferits


Ha obert el foc Xavier Melero, l’advocat de Joaquim Forn, que no s’ha estat de romanços. Amb la seva tècnica d’interrogatori dura, eficaç i directa ha fet caure Nieto que assegurava que complia ordres de la instrucció de la fiscalia. Melero li ha recordat que l’ordre del ministeri fiscal havia caigut i manava una interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia que prohibia precintar llocs públics on es fessin altres activitats fins que no arribés la jornada de l’1-O. També l’ha fet caure en errades clamoroses com el número d’efectius de Mossos o que només es van atendre 12 dels 112 requeriments de suport dels Mossos a les policies espanyoles quan el comissari Ferran Lòpez va demanar-ho passats pocs minuts de les 9. Així com no ha sabut respondre quants policies van resultar ferits.


Benet Salellas, Jordi Pina i Andreu Van der Eynde han reblat el clau. Un li ha fet pujar els colors quan li ha recordat el setge a la seu de la CUP. “Era en compliment a una ordre judicial”, ha replicat Nieto. No hi havia cap ordre i de fet, l’actuació policial està investigada per l’Audiència de Barcelona per un possible delicte de coaccions. Pina li ha tret la gran carta de la defensa de Josep Rull, el vaixell dels piolins encarregat abans del 20 de setembre i el seu intent d’atracament fallit a Palamós. I van der Eynde l’ha deixat en evidència en mostrar que no ha pogut enumerar ni un simple fet de violència als carrers de Catalunya.


Esperant de los Cobos i les dues estratègies 


Ara les defenses esmolen els ganivets per marcar de los Cobos. Fins i tot, amb aquest coordinador hi ha alguna personal amb els encausatsi amb alguns dels lletrats que ja van escoltar la seva intervenció durant la instrucció. La defensa de Forn considera que el seu testimoni és clau per aclarir el perquè de la trencadissa de la coordinació policial a primera hora del matí de l’1-O. De fet, hi ha alguna sospita que va ser l’impulsor efectiu de donar l’ordre de carregar.

Al cap i a la fi, hi havia una doble estratègia entre els comandaments policials. Una passava per sortir de les casernes a les dues de la nit i prendre diversos col·legis i evitar així que entrés la gent. Amb una imatge general en trenta o quaranta col·legis presos per la policia i sense que la gent entrés n’hi havia prou per desarticular sense garrotades el referèndum. No era el mateix prendre una possió que defensar-la segons l’opinió de molts comandaments. Una segona opció, proposada pels falcons era impedir amb tota la força possible un altre 9-N. Va guanyar aquesta segona amb la condescent complicitat de los Cobos.

També aquest dimarts han de passar per l’estrada Neus Munté, Enric Millo i Juan Antonio Puigserver, el cap dels Mossos durant l’aplicació del 155 així com la resta de comandaments policials que hi havia llavors a Catalunya i que van participar d’una manera o altres en l’operatiu. Així s’espera l’excap de la Prefectura del Cos Nacional de Policia, Sebastian Trapote i el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Angel Gozalo.


Tarda de gresca


La tarda de testificals ha tingut una seriosa topada, la primera de més intensitat, entre Marchena i les defenses arran de l’interrogatori de Roger Torrent. Marchena ha retallat les ales als lletrats i els ha demanat cenyir-se a les preguntes dels fets pels quals havien estat cridat testimonis. “Si volien preguntar de més coses haver-los convocat vostès”, ha advertit després de demanar que res d’entrar en debats amb qui mana més d’aquella sala. Torrent aliè a la bronca li ha etzibat al Tribunal que “tinguin present que tornarem a votar”. Una picabaralla que ja venia escalfada per un article de Jordi Turull a La Vanguàrdia denunciant les condicions del judici que no els permet afrontar-s’hi en igualtat d’armes.


Després de Torrent la tarda ha estat més previsible amb les testificals dels membres de la Mesa no imputats i de l’exlletrat major del Parlament, Antoni Bayona, i el secretari general del Parlament Xavier Muro. L’encara vicepresident segon de la cambra catalana, José Maria Espejo Saavedra, de Ciutadans ha estat el que se l’ha vist més còmode estripant sobre la conducta de la majoria sobiranista de la Mesa i criticant que deixessin passar les iniciatives parlamentàries. En el seu lloc, el secretari segon de la Mesa, el socialista David Pérez, també ha alertat que va avisar i intentar impedir la tramitació de les  iniciatives proreferèndum però no ha fet sang. De fet, ha tirat de beta de la fórmula “No ho sé” o “no ho recordo” quan s’ha vist asfixiat per algun interrogatori.


Per la seva banda, Bayona, l’exlletrat major ferit d’ego per no haver tingut la confiança en el Govern d’Artur Mas, ha carregat contra les decisions de la Mesa i ha presumit d’haver avisat de tot el que podria passar. Ara bé, després de retreure als membres sobiranistes de la Mesa que tramitessin iniciatives per afavorir el referèndum, el lletrat Francesc Homs li ha etzibat un informe tècnic signat pel mateix Bayona el 2014 on defensava que el dret a decidir es podia exercir dins la Constitució espanyola. Muro s’ha amagat de la tele i només ha permès reproduir el so de la seva intervenció. El funcionari de més alt rang del Parlament ha insistit que la Mesa no només pot mirar que es compleixin els requisits formals de les inciatives sinó que han de controlar que no siguin “de manera palmària i evident contradictòries amb la Constitució”. Mentrestant, Forcadell somreia i criticava amb el cap les paraules de Muro, que no sortia per la tele però ha hagut d’aguantar la mirada clara, directa i oberta de Forcadell.

Puigdemont titlla de "covarda" a la UE per no pressionar Espanya com Polònia i Hongria

Puigdemont titlla de "covarda" a la UE per no pressionar Espanya com Polònia i Hongria

El president a l'exili ha entrat aquest dilluns a l'Eurocambra per inaugurar una exposició sobre el català

elMón

Puigdemont ha entrat a l'Eurocambra
Puigdemont ha entrat a l'Eurocambra | Jonas Van Boxel/BELGA/dpa

El president a l'exili Carles Puigdemont ha assistit aquest dilluns a la inauguració d'una exposició sobre la llengua catalana a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, en què ha criticat que es prohibís fa unes setmanes una conferència en la qual ell hi havia d'intervenir i ha acusat les institucions de la UE d'una actitud "covarda" per no pressionar Espanya com ho fan amb altres membres com Polònia i Hongria. "Aquest és el típic doble estàndard que fa mal a la democràcia europea. Són molt valents quan es tracta d'exigir, i així han de fer-ho, a estats com Hongria i Polònia, però són molt covards quan s'ha d'exigir el mateix a un Estat com l'espanyol", ha declarat Puigdemont a la premsa.

"Són molt valents prohibint que un representant dels catalans, el president Quim Torra, pugui fer ús d'una sala malgrat tenir el dret legítim de fer-ho, o jo mateix, i en canvi són molt covards a l'hora de bloquejar els partits feixistes, a la ultradreta", ha continuat. Puigdemont ha criticat així que l'Eurocambra hagi finalment autoritzat la conferència del proper dimecres en la qual intervindran diversos membres del partit d'ultradreta espanyol Vox. Els serveis de seguretat de la institució han donat llum verda a l'acte de Vox després de concloure que no planteja problemes de seguretat -com sí van veure en la conferència prevista el febrer amb Puigdemont i Torra-. Puigdemont ha conclòs que el president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, "es troba en campanya electoral" i "com que té por dels mals resultats" del Partit Popular Europeu, comença a "festejar els vots de la ultradreta espanyola".

En tot cas, ha remarcat, que "és important que, de cara a les eleccions, sapiguem exactament quina resposta donar a aquesta regressió democràtica d'una Europa en mans d'aquesta gent, gent com Tajani". El polític català ha recordat que no és la primera vegada que trepitja les instal·lacions del Parlament europeu, encara que sí és la primera vegada que ho fa després de l'exili a Bèlgica. El president ha estat convidat per l'eurodiputat de PDeCAT Ramon Tremosa, qui va organitzar al costat de Plataforma per la Llengua una exposició sobre el català que pretén denunciar que un idioma parlat per milions d'europeus no sigui oficial en la Unió Europea. L'exposició va ser inicialment suspesa pels serveis de l'Eurocambra a considerar que tenia un contingut "obertament polític" i era inadequada a pocs mesos de les eleccions generals a Espanya, però finalment va ser autoritzada després d'acceptar alguns canvis per rebaixar el seu perfil polític.

A l'acte han assistit la resta de polítics catalans exiliats de la Justícia espanyola a Bèlgica amb Puigdemont -Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig-. També hi eren eurodiputats nacionalistes com el flamenc Mark Demesmaeker (NV-A), Matt Carthy (Sinn Fein), Izaskun Bilbao (PNB) i Josep-Maria Terricabras (ERC). La presència de Puigdemont ha estat una incògnita fins a l'últim moment, perquè els organitzadors no van comunicar al Parlament Europeu el seu nom a la llista prèvia de convidats a l'exposició ni des de l'equip de l'expresident és va voler informar sobre la intenció d'acudir. Finalment, Puigdemont ha entrat amb normalitat a la seu de l'Eurocambra com a part dels convidats d'últim minut de l'eurodiputat Tremosa, després de presentar la seva documentació i passar amb normalitat els controls de seguretat habituals.

diumenge, 3 de març del 2019

Badalona homenatja Enric Sió, el més pop dels dibuixants de còmic catalans

Enric Sió horitzontal exposicio
Enric Sió (1942-1998) va ser un badaloní que va excel·lir en l'art del còmic i ara la seva ciutat natal li ret homenatge. Sió va passar per publicacions mítiques, ben diverses, des del primer número de Cavall Fort (quan tenia tan sols 19 anys) fins al Rambla, passant per les franceses Pilote i Charlie Hebdo. Va ser el més internacional dels artistes catalans del sector i va participar en destacades publicacions franceses i italianes. Va ser l'autor d'àlbums mítics com Mara, però també va fer moltes feines en d'altres àmbits: va ser caricaturista de l'Avui, dissenyador d'Edicions 62, empresari del sector dels jocs de taula i fins i tot va llançar-se a una humorística fotonovel·la. I, no ho oblidem, va ser el responsable que l'Snoopy es comencés a publicar a Catalunya. Josep Maria Beà, un altre dels grans del còmic de la seva generació, deia: "Enric Sió no va ser un dels nostres. Va ser molt millor. Pel fet d'avançar-se dues dècades en el temps". L'exposició Enric Sió. El dibuixant que va trencar motllos, comissariada per Jordi Riera, ha estat organitzada pel Museu de Badalona i es mostra a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona. Es podrà veure fins al 14 d'abril i l'entrada és lliure.
0 rev mundo joven

Un artista modern

Allò que distingia a Sió d'altres dibuixants de la seva generació era la seva vocació de convertir el còmic en un art homologable a tots els altres. Sió va estar en contacte amb Umberto Eco, qui ja a mitjans anys 1960 havia reivindicat el còmic com a eina de la cultura de masses. El dibuixant de Badalona va ser l'autor del primer còmic per a adults amb crítica social en català, que va publicar a Oriflama (tot i que el projecte va acabar-se prematurament, perquè era massa atrevit per a la seva època). Però Sió també va ser un gran innovador a nivell tècnic: dibuixava sense separar les vinyetes, usava el color de forma molt atrevida (per influència de la cultura pop), incorporava referències pictòriques a les seves vinyetes, se situava ell mateix i la seva família com a personatges d'autoficció... Però potser va anar massa lluny per al públic del seu entorn: a Catalunya, Sió va ser sempre adorat pel món intel·lectual, però les seves obres no van arribar gaire lluny entre el públic.
entrada inauguració enric sio ajuntament badalona twitter
L'inici de l'exposició. Foto: Twitter @AjBadalonaBdn.

Sorgit de la factoria Bruguera

Enric Sió, com tants d'altres dibuixants catalans, va començar a treballar, de molt jove, a la "factoria Bruguera". I com molts d'altres va passar algun temps, al començament, fent de "negre", dibuixant historietes de caràcter bèl·lic o romàntic que no signava i que havien d'adaptar-se estrictament a les pautes del món editorial. Després de fer diverses col·laboracions editorials, en què deixava anar la seva creativitat, a finals dels anys 1960 va començar a publicar les sèries Aghardi Mara, unes historietes de creació pròpia, molt personals, on era evident la influència de la cultura pop. En aquest darrer àlbum, de forma molt atrevida, recorria a referents familiars. El 1974, fart de l'Espanya franquista, es va instal·lar a Milà, un centre molt actiu del món del còmic. Va treballar amb els millors professionals del sector, com Crepax, a França i a Itàlia, i no va tornar a Barcelona fins al 1979. Durant un temps va viure el boom del còmic per a adults (amb col·laboracions en revistes i editorials mítiques com Totem o Rambla), un gènere que ell sempre havia defensat. Però en poc temps el sector s'ensorraria. El 1984 va decidir deixar de publicar còmics "per la degradació del sector" i dedicar-se a d'altres coses.
panoràmica sala enric sio twitter ajuntament de Badalona
L'exposició. Foto Twitter @AjBadalonaBdn.

Combat contra la censura

Sió, des dels seus inicis, va tenir problemes amb la censura, sovint per l'alt contingut eròtic de les seves vinyetes (de fet, fins i tot va il·lustrar la seva particular i explícita versió de les memòries de Casanova). Entre els motius per sortir a l'estranger hi figurava, justament, la voluntat de poder crear lliurement. Els seus atrevits dibuixos van patir la censura contínua de les autoritats espanyoles. A Sió li agradava molt dibuixar noies nues (identificava la nuesa amb la llibertat), i els seus àlbums publicats a l'estranger havien d'aparèixer, a l'Estat espanyol, en "versió espanyola". S'havia de substituir algunes de les vinyetes més atrevides i gastar rius de tinta per vestir alguns dels seus personatges femenins. Però ni tan sols a Itàlia Sió aconseguiria alliberar-se de la censura. En alguns dels seus àlbums li van retallar escenes, com un expressiu petó lèsbic.
Obra Enric Sió 10

Ferm en les seves conviccions

Sió va manifestar sempre unes fermes conviccions catalanistes i antiautoritàries. Quan el règim franquista va ordenar les darreres execucions, el dibuixant va dibuixar una tira que s'acabava amb un tret contra un guàrdia civil (avui dia potser seria perseguit per això). Sió va publicar poc en català, perquè el món del còmic mai no ha estat gaire sensible en aquest sentit. Però va ser catalanista radical, molt proper a la Crida a la Solidaritat.

L'home que coneixia tothom

Enric Sió va treballar amb els grans del món del còmic: Guido Crepax, Sergio Toppi, Oski... Va estar en contacte, en projectes ben diferents, amb personatges molt heterogenis del panorama cultural català. El primer còmic el va elaborar amb la col·laboració d'Emili Teixidó. Va ser parella, entre d'altres, de Guillermina Motta, que li va inspirar el personatge principal d'Aghardi (Sió també va dissenyar una genial portada per al disc Visca l'amor!). Va treballar amb Andreu Martín, l'autor de novel·les negres, i van fer-se amics. Però també va col·laborar amb una editorial presidida per J.M. Castellet, en una revista dirigida per Juan Marsé i en un diari que duia Vicenç Sanchis. I va ser reconegut com a gran artista, en un temps en què el còmic no gaudia de la seva millor fama, per intel·lectuals de la talla de Terenci Moix.

El dibuixant de la gauche divine

Els qui el van conèixer coincideixen que Sió era un dandi, un senyor a qui li agradava presumir de nivell de vida i que conduïa un ostentós cotxe. Va mantenir estrets contactes amb la gauche divine i fins i tot va col·laborar amb una publicació de Bocaccio, una revista on s'hi reflectiria la "gent guapa" de la ciutat. Va ser representat per l'agència de Carme Balcells i va establir relació amb García Márquez, el més famós dels autors del boom llatinoamericà. I va ser membre dels cercles progressistes més chic de la ciutat.
Molt sio Twitter Ajuntament Badalona
L'exposició. Foto: Twitter @AjBadalonaBdn.

Contra el còmic marginal 

Sió sempre es va oposar a aquells que identificaven el còmic amb allò marginal (i especialment amb la revista Víbora). Creia que es podia fer un altre tipus de còmic, amb referents d'alta volada, i va arribar a pensar que va ser la baixa qualitat dels productes el que havia provocat l'ensorrament del còmic per a adults. Va intentar crear la seva pròpia revista de còmic, La Oca, una publicació que pretenia estimular la producció local de qualitat i alhora traduir títols clàssics. Però el projecte empresarial va fer fallida i només van arribar-se a publicar quatre volums. De fet, l'obra de Sió entronca molt més amb el còmic que es fa en l'actualitat que amb el que triomfava en la seva època.

Obra Enric Sió 37

Reivindicació d'un llegat

L'exposició Enric Sió, el dibuixant que va trencar motlles, vol reivindicar el llegat de Sió, a Badalona, però també molt més enllà, tot reivindicant la seva dimensió d'artista amb ressò internacional. Fer-ho amb una exposició era tot un desafiament: costa fer exposicions sobre còmic. És difícil donar prou relleu a les petites vinyetes. I a vegades perden molt quan s'amplien i es presenten desvinculades del conjunt. Per altra banda, Sió va excel·lir en diversos camps, i era difícil oferir una panoràmica global de la seva vida (en la que fins i tot hi ha molta obra no signada). L'exposició resol amb enginy aquest problema. Dona més protagonisme al dibuixant que a la seva obra i ens ofereix excel·lents tastets de les diferents facetes artístiques de Sió. Però pateix d'una certa dispersió i, en ocasions, d'un excés de volum d'informació, i per això el catàleg és essencial per acabar de conèixer a un home que va avançar-se al seu temps.